Szövetkezeti tagok tb-je: ki biztosított, ki nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A szövetkezeti tagság önmagában nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, azt a tag esetében csak a személyes közreműködése alapján a munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya alapozza meg, és az erre vonatkozó biztosítási kötelezettséget ennek megfelelően kell elbírálni. Ugyanakkor a jogszabály többféle szövetkezetnél – bizonyos esetekben – kizárja a tag biztosítását. Cikkünkben ezeket az eseteket tekintjük át.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 6. paragrafus (1) bekezdésének b) pontja rendelkezik arról, hogy a szövetkezet tagjai közül az biztosított, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében (a személyes közreműködést megalapozó jogviszonyra irányadó szabályok szerint) személyesen közreműködik.

FONTOS TUDNI! Annak ellenére, hogy a jogviszonyt a személyes közreműködést megalapozó jogviszony alapján állapítjuk meg, a biztosított szövetkezeti tagokra vonatkozóan a T1041-es bejelentőnek külön jogviszonykódja van (1110, Személyesen közreműködő szövetkezeti tag).

Ugyanezen passzus ba), bb), bc), bd) alpontjai viszont kivételekről rendelkeznek. A ba) alpont szerint nem terjed ki a biztosítás az iskolaszövetkezet (szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény II. fejezet 2. pontja) nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő hallgató tagjára, a 25. életévének betöltéséig, a tanulói, hallgatói jogviszonya szünetelésének időtartama alatt sem.

Tanulmányokat folytató tanulónak, hallgatónak az minősül, aki

· nappali rendszerű oktatás keretében, vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

· a szakképzésről szóló törvény szerinti szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

· nappali rendszerű oktatás keretében a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) szerinti nem szünetelő (aktív) hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy

· az előzőekben említett jogviszonya megszűnését követően diákigazolványra jogosult, a diákigazolványra való jogosultsága lejártáig.

Legyen Ön is tagja az Adózóna interaktív Adóklubjának, ahol szakmabeliekkel találkozhat, és szakértőink személyesen válaszolnak kérdéseire!

Tanulmányok szünetelésének időtartama a járulékok és a foglalkoztatói kötelezettségek tekintetében a 6. paragrafus (1) bekezdés b) pont ba) alpontja alkalmazásában azt az időtartamot kell érteni, amíg a tanulói, hallgatói jogviszony szünetel, valamint a szünetelést közvetlenül követő 3 hónapot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a közérdekű nyugdíjas szövetkezetben, szociális szövetkezetben, illetve a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetében tagok biztosítotti jogviszonyra vonatkozó különleges szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs