hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátás: kivételesség, méltányosság a megállapításban, emelésben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben elsősorban a biztosítási elv érvényesül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sajátjogú és hozzátartozói nyugdíjra való jogosultságot a biztosítási előzménnyel lehet szerezni, és az ellátás összege is arányban áll a biztosítási (járulékfizetési) teljesítménnyel. Sem a jogosultsági feltételek vizsgálata során, sem az ellátások összegének megállapításakor nem érvényesülnek szociális rászorultsági szempontok, a jogosultsági feltételek méltányosságból sem mellőzhetők.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 66. §-a azonban, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén lehetőséget nyújt nyugellátás kivételes méltányosságból történő igénylésére és esetleges engedélyezésére, illetve a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, továbbá egyszeri segély engedélyezésére. Az előzőekben említett méltányossági nyugdíjintézkedések különleges helyet foglalnak el a nyugellátások rendszerében, ugyanis lehetővé teszik, hogy a kérelmezők külön meghatározott feltételek mellett, a rászorultság szempontjait figyelembe véve kaphassanak szintén külön szabályok alapján meghatározott összegű ellátást, illetve ellátás kiegészítést.

Nyugellátás méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltött személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére történhet.

Öregségi nyugellátás kivételes méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére, abban az esetben kerülhet sor, amennyiben az érintett személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárát betöltötte – 2021. évben legalább 64 életév betöltését követő 183. nap – és a korábban fennállt biztosítási jogviszonyai alapján rendelkezik az öregségi nyugdíj megállapításához előírt szolgálati idő legalább felével. Az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 20 év, az öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz pedig legalább 15 év szolgálati idő szükséges, ezért a kivételes öregségi nyugdíj esetleges engedélyezéséhez, megállapításához az érintett személynek legalább 7,5 év nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idővel kell rendelkeznie.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy ki kaphat méltányosságból özvegyi nyugdíjat, illetve árvaellátást, továbbá milyen feltételei vannak a nyugellátások méltányossági emelésének!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs