hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkanélküli szülők, várandós anya – milyen ellátásokat, támogatásokat kaphatnak?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egy gyermek érkezése a családba általában nagy öröm, azonban anyagi szempontból nem mindig megfelelő az időzítés az új családtag fogadására. Előfordulhat olyan helyzet, amikor mindkét szülő elveszíti a munkáját, vállalkozásuk nem hozza a várt eredményt, szünetel, nem sikerül elhelyezkedni. Az anya egy ideig nem fog tudni dolgozni a szülést követően, az apa pedig munkanélküli. Mire jogosultak a szülők, a család, milyen ellátásokat, támogatásokat kaphatnak ebben az esetben? Ezt vizsgáljuk meg cikkünkben.

Első körben mindenképpen megnézni a helyzetüket abból a szempontból, hogy az apa vagy az anya jogán van-e esély arra, hogy egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokban részesüljenek. Lehet, hogy a várandósság kezdeti szakaszában mindkét szülő munkanélküli, azonban ismerve már a gyermek várható érkezési dátumát, meg lehet vizsgálni, van-e esély még arra, hogy ellátást kapjon akár az anya, akár az apa.

Olvassa el az Adózóna „Egyéni vállalkozás indítása gyed mellett”, „Bölcsőde és gyed egyszerre: mikor lehetséges?” és „Határozott idejű munkaszerződés és várandósság – mikor jár csed, gyed?” című írását!

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások (jelen helyzetben nevezetesen a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj) biztosítási jogviszonyhoz kötött, nem alanyi jogon jár, szükséges hozzá bizonyos biztosítási jogviszonyban eltöltött időszak, valamint az ellátás igénylésekor is valamilyen jogviszony szükséges ahhoz, hogy csedet, gyedet kapjon az igénylő.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja ki jogosult csedre, gyedre és mik a feltételei ezeknek, illetve egy munkanélküli pár, ahol a hölgytag várandós, milyen lehetőségekkel rendelkezhet az ellátások, támogatások körében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs