hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bölcsőde és gyed egyszerre: mikor lehetséges?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szeptemberben sok gyermek kezdi meg a bölcsődét, így jó tisztában lenni azzal, hogy mikor jár az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül a gyed, valamint a családtámogatási ellátások közül a gyes, ha a gyermek nappali bölcsődei ellátásban részesül és nem a szülővel van a nap folyamán. Ezt mutatjuk be mostani cikkünkben.

A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. A bölcsődék 20 hetes kortól foglalkoznak a gyermekek gondozásával, nevelésével jellemzően 3 éves korig. Míg az óvoda kötelező a gyermekek számára, a bölcsőde egy lehetőség azon szülők számára, akik visszamennek dolgozni.

Az állami bölcsődéket kifejezetten azért biztosítják, hogy a gyermekek nappali felügyeletet kapjanak addig, amíg a szülők dolgoznak, éppen ezért állami bölcsődébe akkor tudják a gyermeket beadni, ha közben valamilyen keresőtevékenységet folytat mindkét szülő, legyen szó munkaviszonyról, vagy akár vállalkozásról. Az állami bölcsődék a jelentkezéskor szándéknyilatkozatot szoktak kérni, hogy a munkáltató visszavárja a munkahelyére a munkavállalót, a bölcsőde elkezdésekor pedig munkáltatói igazolásra van szükség.

Olvassa el az Adózóna „Határozott idejű munkaszerződés és várandósság – mikor jár csed, gyed?”, „Katás egyéni vállalkozó anya és alkalmazott apa – csed és gyed számítása” és „Elvész a csed, a gyed és a táppénz, ha jogutód nélkül megszűnik a munkáltató?” című írását!

Mindezen részek még függetlenek a gyedtől, gyestől, azonban fontos tudni, ha a szülő otthon van és nem dolgozik, az állami bölcsődék (jellemzően) nem fogják bevenni a gyermeket. Sok esetben ez összefüggésben van azzal is, hogy a bölcsődékben sok településen, sok kerületben nincs hely, várólista van, így azon szülők gyermeke pláne nem kerül be, ahol a szülők akár egyike nem dolgozik. (Magán bölcsődék nem vizsgálják, hogy a szülő dolgozik-e, mivel ebben a formában ez nem állami alapellátás, hanem egy szolgáltatás, amit a szülő igénybe vesz.)

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mely esetekben nem jár a gyermekgondozási díj, vagyis a gyed, kifejezetten csak a bölcsődei vonatkozást vizsgálva!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Novellaíró pályázat nyereményének adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs