Egyéni vállalkozás indítása gyed mellett

  • adozona.hu

Gyeden lévő munkavállaló vállalkozást indítana, hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés pontosan így hangzik:

Heti 40 órás munkaviszony mellett gyeden lévő munkavállaló (apuka) szeretne egyéni vállalkozó lenni. A főállású munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van a gyed miatt, gyedet kap. Szeretne egyéni vállalkozást indítani. Ha az szja hatálya alá tartozóan egyéni vállalkozást indít, abban az esetben főállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, és a jövedelemkivét után, vagy a minimum járulékfizetés alapján kell járulékot fizetnie? Amennyiben a kata adózást választja, főállású adózónak minősül, és meg kell-e fizetni havonta a katát? Ha van bevételszerző tevékenysége, az számít, hogy van bevétel, vagy az, hogy dolgozik?

Szakértőnk válasza:

Az irányadó jogértelmezés szerint, ha egy magánszemély a heti 36 órát elérő munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van, akkor – mivel tényleges foglalkoztatásra nem kerül sor – egyéni vállalkozóként főfoglalkozásúnak fog minősülni.

Kataalanyként köteles havi 50 ezer forint (vagy választása esetén havi 75 ezer forint) tételes adót fizetni, ha a vállalkozói tevékenységébe tartozó munkáját ténylegesen elvégzi.

Viszont, ha nem kataalany az egyéni vállalkozó, és átalányadózást sem választ, akkor a gyed melletti egyéni vállalkozói tevékenységében a minimálbér után nem kell sem tb-járulékot, sem szociális hozzájárulási adót fizetnie. Csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha vállalkozói kivétet számol el.

Természetesen a nyeresége után a 9 százalékos vállalkozói személyi jövedelemadó, plusz az osztalékalap utáni személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó felmerül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close