hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozás indítása gyed mellett

  • adozona.hu

Gyeden lévő munkavállaló vállalkozást indítana, hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés pontosan így hangzik:

Heti 40 órás munkaviszony mellett gyeden lévő munkavállaló (apuka) szeretne egyéni vállalkozó lenni. A főállású munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van a gyed miatt, gyedet kap. Szeretne egyéni vállalkozást indítani. Ha az szja hatálya alá tartozóan egyéni vállalkozást indít, abban az esetben főállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, és a jövedelemkivét után, vagy a minimum járulékfizetés alapján kell járulékot fizetnie? Amennyiben a kata adózást választja, főállású adózónak minősül, és meg kell-e fizetni havonta a katát? Ha van bevételszerző tevékenysége, az számít, hogy van bevétel, vagy az, hogy dolgozik?

Szakértőnk válasza:

Az irányadó jogértelmezés szerint, ha egy magánszemély a heti 36 órát elérő munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van, akkor – mivel tényleges foglalkoztatásra nem kerül sor – egyéni vállalkozóként főfoglalkozásúnak fog minősülni.

Kataalanyként köteles havi 50 ezer forint (vagy választása esetén havi 75 ezer forint) tételes adót fizetni, ha a vállalkozói tevékenységébe tartozó munkáját ténylegesen elvégzi.

Viszont, ha nem kataalany az egyéni vállalkozó, és átalányadózást sem választ, akkor a gyed melletti egyéni vállalkozói tevékenységében a minimálbér után nem kell sem tb-járulékot, sem szociális hozzájárulási adót fizetnie. Csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettsége, ha vállalkozói kivétet számol el.

Természetesen a nyeresége után a 9 százalékos vállalkozói személyi jövedelemadó, plusz az osztalékalap utáni személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó felmerül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasági szerződés módosítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs