hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határozott idejű munkaszerződés és várandósság – mikor jár csed, gyed?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
1

Határozott idejű szerződést kötni nem minden esetben lehetséges, a törvény ennek maximum hosszáról is rendelkezik. Projektek, helyettesítés esetében azonban gyakran előfordul olyan helyzet, amikor a gyermek születésének időpontjakor már nem él a munkavállaló határozott idejű szerződése, nincs biztosítási jogviszonya. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy ilyen esetekben mikor jár csed, illetve gyed.

Mit ír elő a munka törvénykönyve a határozott idejű munkaviszony létesítéséről?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 192. §

(1) A határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. A munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag a fél akaratától, ha a felek a munkaviszony tartamát nem naptárilag határozták meg. Ez utóbbi esetben a munkáltató tájékoztatja a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról.

Olvassa el az Adózóna „Katás egyéni vállalkozó anya és alkalmazott apa – csed és gyed számítása”, „Elvész a csed, a gyed és a táppénz, ha jogutód nélkül megszűnik a munkáltató?” és „Gyermekvárás: mikortól érdemes igényelni a csedet?” című írását!

(2) A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.

(3) Ha a munkaviszony létesítéséhez hatósági engedély szükséges, a munkaviszony legfeljebb az engedélyben meghatározott tartamra létesíthető. Az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony tartama – a korábban létesített munkaviszony tartamával együtt – az öt évet meghaladhatja.

(4) A határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belüli ismételt létesítése csak munkáltatói jogos érdek fennállása esetén lehetséges. A megállapodás nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének csorbítására.

Jellemző, hogy egy kismama helyettesítésére, távollétének idejére vesznek fel valakit határozott időre, vagy akár egy olyan projektre, ahol nagyjából tudják a projekt végét. Ilyenkor szükségesek olyan objektív mutatók, amelyek alátámasztják a határozott idő jogosságát. Állandóan hosszabbítgatni azonban nem lehet, főleg, ha ennek nincs objektív indoka, és az öt évet sem haladhatja meg a határozott időtartamok összes hossza.

Ha határozott időre szóló szerződése van egy munkavállalónak, aki várandós lesz, érdemes előre tervezni, egyeztetni a munkáltatóval. Álláspontom szerint a munkáltató is lehet rugalmas, próbálhat segíteni, partner lenni abban az esetben, ha a munkaszerződése már nem élne a munkavállalónak, mikor a gyermek születik.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, milyen esetben jár a csed és a gyed, illetve mi történik, ha a munkaszerződés a terhesség ideje alatt vagy a szülést követően a határozott időtartam lejárta miatt megszűnik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)

Nem értem, miért a gazdaság szereplőire terheli rá az állam jogszabályokon keresztül a szociális gondoskodás feladatát is, amire az összes politikus hivatkozik a választások előtt. A munkáltató fizesse a szabadságokat, a táppénz 1/3-t, az üzemorvost, a szakszervezeti vezetőket, a sport támogatásokat, a bérletet,az iskolakezdést, építsen munkászszállás, munkahelyi bölcsődét, óvodát és még a szochot és a szakképzést is, valamint őrizze meg az összes munkáltatással kapcsolatos dokumentumot, hogy a külön erre a célra létrehozott hivatalok meg tudják állapítani a szociális ellátásokat, a havi adatszolgáltatások is kötelezőek természetesen. Álláspontom szerint már okafogyottá válik maga az állami bürokrácia, mert sikeresen outsorsingolta a saját tevékenységi körét a gazdasági szereplőkre.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs