hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka, várandósság gyes ideje alatt: gyakori kérdések és tévhitek

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Rendre felmerülő kérdés, hogy az édesanya hogyan térhet vissza a gyermeke gondozása érdekében igénybe vett fizetés nélküli szabadságáról, hogy a gyes ideje alatt dolgozzon, és érdekes kérdéseket vet fel az a helyzet is, ha az édesanya újra várandós lesz, és következő születendő gyermeke kapcsán gyes ideje alatt veszélyeztetett terhesként kerül keresőképtelen állományba. Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szabályozza a gyermekgondozást segítő ellátást, azaz közismertebb nevén a gyest. Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő, továbbá a gyám – kivéve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt – a saját háztartásában nevelt

– gyermek 3. életévének betöltéséig, illetve
– ikergyermekek esetén a tankötelessé válásuk évének végéig,
– tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

Ha a munkavállaló gyermeke gondozása kapcsán fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, és visszamenne dolgozni, akkor figyelemmel kell lenni arra a szabályra, hogy a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

Gyakori, hogy a fizetés nélküli szabadság letelte előtt jó pár hónappal úgy dönt a gyesen lévő szülő, hogy visszatérne a munkába, amit csak pár nappal a tervezett visszatérése előtt jelzi ezt a munkáltatójának. Meglepetésére viszont  a munkáltató arról tájékoztatja, hogy a fizetés nélküli szabadság legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló nyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg. A fizetés nélküli szabadság megszüntetésekor ugyanis kötelező a közléstől számítva minimum harminc napig várni a munkába állásig.

A másik, a gyakorlatban sokszor felmerülő probléma, hogy a gyesben részesülő szülő tévesen úgy gondolja, a következő gyermekével való várandóssága kapcsán, veszélyeztetett terhesként táppénzre jogosult a fizetés nélküli szabadság ideje alatt. Táppénz a keresőképtelenség esetén jár. Keresőképtelennek akkor minősíti az orvos a munkavállalót, ha nem tudja ellátni a munkakörébe tartozó munkáját. Ehhez pedig meg kell szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, és a munkavállalónak „vissza kell térnie” a munkába. Azaz, fizetés nélküli szabadság alatt nem lehet keresőképtelen a munkavállaló.

Mindezek után tekintsük át, hogy miként dolgozhat a munkavállaló a gyes ideje alatt!

Gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő személy munkaviszonyban nem dolgozhat a gyermek féléves koráig.

A munkaviszonyban álló személy a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) szabályai alapján biztosított. A gyesben részesülő munkavállaló esetén mind a társadalombiztosítási járulék, mind a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapja a munkavállaló munkabére. Azaz, amíg a munkavállaló gyes alatt munkaviszonyban dolgozik, nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy mind a társadalombiztosítási járulék, mind a szocho alapja legalább a mindenkori minimálbér 30 százaléka, amely idén havi bruttó 69 600 forint. Mindezek alapján a gyermekgondozást segítő ellátás folyósítása alatt a tényleges munkabérből kell levonni a 15 százalék személyi jövedelemadó-előlegen túl a 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot.

Ha például a munkavállaló részmunkaidős foglalkoztatásakor a havi bruttó bére 50 ezer forint, akkor 50 ezer forintból kell fizetni az szja-előleget, a tb-járulékot, és a munkáltató is 50 ezer forint után fizeti a 13 százalékos mértékű szochót, amelynél munkaerőpiacra lépő, illetve három- vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők után szochokedvezményt érvényesíthet.

Ha a gyes folyósítása alatt foglalkoztatott munkavállaló következő gyermeke kapcsán veszélyeztetett terhesként keresőképtelen lesz, akkor mind a gyermekgondozást segítő ellátásra, mind a táppénzre jogosulttá válik. Ugyanakkor a foglalkoztatónak táppénz-hozzájárulást kell fizetnie a veszélyeztetett várandósság miatt keresőképtelen kismama részére folyósított táppénz fedezetére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink