hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka, várandósság gyes ideje alatt: gyakori kérdések és tévhitek

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Rendre felmerülő kérdés, hogy az édesanya hogyan térhet vissza a gyermeke gondozása érdekében igénybe vett fizetés nélküli szabadságáról, hogy a gyes ideje alatt dolgozzon, és érdekes kérdéseket vet fel az a helyzet is, ha az édesanya újra várandós lesz, és következő születendő gyermeke kapcsán gyes ideje alatt veszélyeztetett terhesként kerül keresőképtelen állományba. Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szabályozza a gyermekgondozást segítő ellátást, azaz közismertebb nevén a gyest. Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő, továbbá a gyám – kivéve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt – a saját háztartásában nevelt

– gyermek 3. életévének betöltéséig, illetve
– ikergyermekek esetén a tankötelessé válásuk évének végéig,
– tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

Ha a munkavállaló gyermeke gondozása kapcsán fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, és visszamenne dolgozni, akkor figyelemmel kell lenni arra a szabályra, hogy a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

Gyakori, hogy a fizetés nélküli szabadság letelte előtt jó pár hónappal úgy dönt a gyesen lévő szülő, hogy visszatérne a munkába, amit csak pár nappal a tervezett visszatérése előtt jelzi ezt a munkáltatójának. Meglepetésére viszont  a munkáltató arról tájékoztatja, hogy a fizetés nélküli szabadság legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló nyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg. A fizetés nélküli szabadság megszüntetésekor ugyanis kötelező a közléstől számítva minimum harminc napig várni a munkába állásig.

A másik, a gyakorlatban sokszor felmerülő probléma, hogy a gyesben részesülő szülő tévesen úgy gondolja, a következő gyermekével való várandóssága kapcsán, veszélyeztetett terhesként táppénzre jogosult a fizetés nélküli szabadság ideje alatt. Táppénz a keresőképtelenség esetén jár. Keresőképtelennek akkor minősíti az orvos a munkavállalót, ha nem tudja ellátni a munkakörébe tartozó munkáját. Ehhez pedig meg kell szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, és a munkavállalónak „vissza kell térnie” a munkába. Azaz, fizetés nélküli szabadság alatt nem lehet keresőképtelen a munkavállaló.

Mindezek után tekintsük át, hogy miként dolgozhat a munkavállaló a gyes ideje alatt!

Gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő személy munkaviszonyban nem dolgozhat a gyermek féléves koráig.

A munkaviszonyban álló személy a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) szabályai alapján biztosított. A gyesben részesülő munkavállaló esetén mind a társadalombiztosítási járulék, mind a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapja a munkavállaló munkabére. Azaz, amíg a munkavállaló gyes alatt munkaviszonyban dolgozik, nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy mind a társadalombiztosítási járulék, mind a szocho alapja legalább a mindenkori minimálbér 30 százaléka, amely idén havi bruttó 69 600 forint. Mindezek alapján a gyermekgondozást segítő ellátás folyósítása alatt a tényleges munkabérből kell levonni a 15 százalék személyi jövedelemadó-előlegen túl a 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot.

Ha például a munkavállaló részmunkaidős foglalkoztatásakor a havi bruttó bére 50 ezer forint, akkor 50 ezer forintból kell fizetni az szja-előleget, a tb-járulékot, és a munkáltató is 50 ezer forint után fizeti a 13 százalékos mértékű szochót, amelynél munkaerőpiacra lépő, illetve három- vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők után szochokedvezményt érvényesíthet.

Ha a gyes folyósítása alatt foglalkoztatott munkavállaló következő gyermeke kapcsán veszélyeztetett terhesként keresőképtelen lesz, akkor mind a gyermekgondozást segítő ellátásra, mind a táppénzre jogosulttá válik. Ugyanakkor a foglalkoztatónak táppénz-hozzájárulást kell fizetnie a veszélyeztetett várandósság miatt keresőképtelen kismama részére folyósított táppénz fedezetére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1