A munkavállaló, a megbízott, az egyéni vállalkozó és mások tb-jének kezdete és vége

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Mikor kezdődik és mikor végződik a munkavállaló, az egyéni és a társas vállalkozó, továbbá a megbízási jogviszony alapján tevékenykedő biztosítási kötelezettsége? Ismertetjük.

A Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 8. szakasza főszabályként állapítja meg, hogy a biztosítás – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn. 

Ezzel párhuzamosan az Art. (2017. évi CL. törvény) 1. számú mellékletének 3.1. pontja akként rendelkezik, hogy az erre kötelezettnek a biztosítás kezdetére vonatkozóan legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt kell a biztosítotti bejelentést (T1041-es nyomtatványon) teljesítenie azzal, hogy amennyiben a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, a bejelentést legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon kell megtenni.

A társadalombiztosítás kötelező jellegére tekintettel arra sok ráhatása nincs az érintetteknek (sem a munkaadónak sem pedig a munkavállalóknak), hogy a jogviszony biztosítási kötelezettséggel jár-e vagy sem, ám a biztosítási jogviszony kezdetét közvetett módon befolyásolhatják. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a munkaviszonyban, a megbízási jogviszonyban lévők, továbbá az egyéni és a társas vállalkozók tb-kötelezettségére vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék számlázása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs