hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztosított és egészségügyi szolgáltatásra jogosult: mutatjuk miben különbözik

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Előző hónapban elindított cikksorozatunkban az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésről és az ehhez kapcsolódó ellátásokról szóltunk. Cikksorozatunk folytatásaként az alábbiakban részletezzük a biztosított és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult közötti különbségeket.

Sokszor hallani olyan állításokat, hogy a gyermekem iskolás, vagy a nagymamám nyugdíjas ezért ők biztosítottak. Ha megnézzük a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.), akkor láthatjuk, hogy ez az állítás nem igaz, hiszen a példában szereplő iskolás gyermek, vagy nyugdíjas nagymama nem biztosított, hanem egészségügyi szolgálatásra jogosult. Mivel jelentős következménye a fenti állításnak nincs, így a mindennapi életben nem szoktuk kiigazítani ezt az állítást.

A gond akkor van, amikor a biztosítási jogviszony nem ismerete, jelentős következménnyel is járhat. Itt említeném meg példaként a családi otthonteremtési kedvezményt, azaz a csok-ot, amelynél előfeltétel a biztosítási jogviszony megléte és annak igazolása. Ez esetben már gondot jelent, ha valaki összekeveri az egészségügyi szolgálatásra jogosultság fogalmát a biztosítási jogviszonnyal. Mindezek alapján cikksorozatunk részeként az alábbi cikk azzal a céllal íródott, hogy a fenti két fogalom és a kapcsolódó ellátások tisztázásra kerüljenek.

Olvassa el az Adózóna „Az egészségügyi szolgáltatási járulékról”, „Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján” és „Ügyvezetők társadalombiztosítása – jogviszony-variációk” című írását!

Biztosítási jogviszony – az álláskeresési támogatásban részesülő személyt kivéve – a biztosított adott keresőtevékenységén alapul. Azaz a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján biztosított az a nem sajátjogú nyugdíjas személy, aki például:

  • munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, egészségügyi szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban dolgozik, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik;
  • az egyéni-, illetve társas vállalkozó;
  • megbízási jogviszonyban tevékenykedik, ha a megbízási szerződés a járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, valamint
  • a főállású kisadózó stb.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja biztosítási jogviszony alapján a biztosítottak milyen társadalombiztosítási ellátásokra lesznek jogosultak, illetve kik tartoznak az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körébe!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs