hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megváltozott munkaképességű személyek: módosulhat az ellátási jogosultság

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A megváltozott munkaképességű személyek könnyebben juthatnának ellátáshoz, az ellátásban részesülők keresete akár korlátlan is lehetne. Összefoglaltuk azt a törvényjavaslatot, amelyet több kormánypárti képviselő nyújtott be a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény módosításáról.

Az Országgyűlés honlapján a T/12971. szám alatt olvasható az az önálló képviselői (kormánypárti) indítványként benyújtott törvényjavaslat, amely a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mm.tv.) módosítására irányul. A bizottsági megvitatásokra váró törvényjavaslatnak több olyan pontja van, amely közvetlenül érintheti a címben említett ellátásban részesülőket, illetve munkavállalásuk esetén a munkaadójukat is.

Az Mm.tv. jelenleg hatályos 2. § (1) bekezdése a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál jogosultsági feltételként írja elő, hogy az érintett a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül 1095 nap biztosítási idővel rendelkezzék.

Ez a feltétel a javaslat szerint is maradna, viszont kiegészülne azzal, hogy azt is megilletné az ellátás, aki a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át biztosított volt. Ez azoknak az igénylőknek jelentene segítséget, akik korábban esetleges évtizedeken keresztül biztosítottak voltak, de életkoruk, illetve egészségi állapotuk romlása miatt az utolsó öt évben már nem állt módjukban folyamatosan munkát végezni.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan változna a kereseti korlát!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink