hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékfizetés megállapodás alapján – mi szól mellette, és mi ellene?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) szerint a nyugdíjbiztosítási ellátásokra, illetve egészségügyi szolgáltatásokra megállapodást köthetnek a magánszemélyek. Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen érvek szólnak az egyes megállapodások megkötése mellett, illetve esetlegesen ellene.

Megállapodás nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő szerzésére

A Tbj. 48. paragrafusának (1) bekezdésében említett megállapodás szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet biztosít. Ezzel a lehetőséggel belföldinek minősülő személy élhet, aki nem biztosított (vagy a biztosítása szünetel). A megállapodás minimális havi költsége az aktuális minimálbér x 22 százalék nyugdíjjárulék, tehát idén legalább 44 ezer forint.

Előnye (és egyben célja), hogy szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet biztosít annak a személynek, akinek erre biztosítási jogviszony létesítése révén nincs módja, és az említett havi 44 ezer forint megfizetésével magasabb nyugdíjalapra tesz szert, mint ha például kisadózói (katás) jogviszonyt létesítene.

Ugyanakkor a megállapodás alapján szerzett szolgálati idő nem minősül jogosultsági időnek a nők kedvezményes nyugdíját tekintve. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a minimálbér, mint járulékalap az esetek többségében nem növeli a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset összegét. További hátrány, hogy nem jár egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság sem a megállapodással, így az egészségügyi szolgáltatási járulék külön költségként jelentkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a szolgálati idő szerzésére jogosultak körét, illetve az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságra vonatkozó megállapodás szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs