hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megvásárolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Számos esetben merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó szolgálati időt meg lehet-e vásárolni, és ha igen azt milyen formában. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Általánosságban elmondható, hogy a nyugellátásokra – öregségi, hozzátartozói nyugdíjak –, valamint a korhatár előtti ellátásokra jogosító szolgálati időt egy fennálló biztosítási jogviszony – például munkaviszony, vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony, megbízási jogviszony stb. – alapozza meg, mely keresőtevékenységből származó jövedelemből a külön jogszabályban meghatározott mértékű nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék levonásra került.

Azok részére, akik nem végeznek semmilyen keresőtevékenységet, illetve nem állnak semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban, vagy a biztosítási jogviszonyuk egyéb oknál fogva szünetel, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) lehetőséget biztosít a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő szerzésére.

Nyugdíj témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ezek a személyek ún. megállapodás megkötése útján vásárolhatják meg a nyugdíjra, korhatár előtti ellátásra jogosító szolgálati idejüket. A megállapodás több jogcímen köthető, és a jogcímtől függően a megállapodás megkötése történhet visszamenőleges időtartamra, illetve a jövőre nézve.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja kik és milyen esetekben köthetnek ilyenfajta megállapodást, ezeknek a megállapodásoknak adott jogcímen mik a feltételei, illetve nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához köthető-e egyáltalán ilyen megállapodás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs