hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megvásárolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Számos esetben merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó szolgálati időt meg lehet-e vásárolni, és ha igen azt milyen formában. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Általánosságban elmondható, hogy a nyugellátásokra – öregségi, hozzátartozói nyugdíjak –, valamint a korhatár előtti ellátásokra jogosító szolgálati időt egy fennálló biztosítási jogviszony – például munkaviszony, vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony, megbízási jogviszony stb. – alapozza meg, mely keresőtevékenységből származó jövedelemből a külön jogszabályban meghatározott mértékű nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék levonásra került.

Azok részére, akik nem végeznek semmilyen keresőtevékenységet, illetve nem állnak semmilyen biztosításra kötelező jogviszonyban, vagy a biztosítási jogviszonyuk egyéb oknál fogva szünetel, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) lehetőséget biztosít a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő szerzésére.

Nyugdíj témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ezek a személyek ún. megállapodás megkötése útján vásárolhatják meg a nyugdíjra, korhatár előtti ellátásra jogosító szolgálati idejüket. A megállapodás több jogcímen köthető, és a jogcímtől függően a megállapodás megkötése történhet visszamenőleges időtartamra, illetve a jövőre nézve.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja kik és milyen esetekben köthetnek ilyenfajta megállapodást, ezeknek a megállapodásoknak adott jogcímen mik a feltételei, illetve nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához köthető-e egyáltalán ilyen megállapodás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs