hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két gyermek két ellátás, vagy mégsem: mi jár ikergyermekek esetén?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sok ikreket váró szülő megdöbben, amikor megtudja, hogy ikergyermekek esetén nem duplázódik minden ellátás, ami jár egy gyermek születésekor.

Ikrek születése során is a költségek sok esetben duplázódnak, ha nem is minden téren. Sok kiegészítőből ugyan elég egy darab, más dolgokból viszont nem, gondoljunk csak a pelenkára, az oltásokra. Mégis, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy ahány gyermek születik egyszerre, annyiszor kapja a csedet, gyedet a szülő. Nézzük meg pontosan, hogyan járnak a különböző ellátások ikergyermekek születése esetén!

Időrendben haladva először a várandósság időszakáról kell szót ejteni. Ebben az időszakban, ha az anya veszélyeztetett terhes – ami ikreket várva gyakrabban megesik –, akkor táppénzre tud elmenni. Ez az anyára vonatkozik, így teljesen mindegy, hány gyermeket vár, nem utánuk kapja az ellátást.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Bár nem egészségbiztosítási vagy családtámogatási ellátás, de gyermekszületés esetén fontos megemlíteni a családi adó-, és járulékkedvezményt. Ebben az esetben a gyermekek száma releváns, mert ettől függ, mennyi kedvezményre jogosult a szülő.

1 gyermek esetén 66 670 forint,

2 gyermek esetén 2* 133 330 forint, vagyis 266 660 forint,

3 vagy több gyermek esetében 3* (vagy ahány gyermek) 220 000 forint adóalap-csökkentő kedvezmény vehető igénybe.

Ha tehát kettes ikrek születnek, akkor már egyből 266 660 forint adóalap-kedvezményt lehet érvényesíteni, ami nettóban 40 ezer forint pluszt jelent havi szinten a szülőnek. Hármas ikreknél pedig ez havi 99 000 forint nettóban. A kedvezmény a magzat(ok) 91. napos korától jár.

Csecsemőgondozási díj

A gyermek születése környékén az első egészségbiztosítási ellátás a csecsemőgondozási díj. Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

– a biztosítás tartama alatt vagy
– a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy
– a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Attól azonban, hogy ikrek születnek, nem jár annyi csed, amennyi gyermek született. A csecsemőgondozási díj 168 napig jár, az összeg pedig egyszeres, függetlenül attól, hogy hány gyermek született egyszerre. Nem számít tehát, hogy ikrek születtek.

Gyermekgondozási díj

A csed utáni ellátás a gyermekgondozási díj, amely szintén egy egészségbiztosítási ellátás. Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

– biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

– csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Ikrek esetében azonban más az időtartam, a gyermekek 3. életévének betöltéséig jár. Itt már tehát megjelenik a megkülönböztetés, hogy ikrek születtek a családban. Mindegy, hogy hányas ikrek, ugyanis az összeg nem változik, azonban nem a megszokott 2 éves korig jár az ellátás, hanem a gyermekek három éves koráig.

Gyes

Az időben következő ellátás a családtámogatási ellátások közül való, a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes). A gyermekgondozási támogatást a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti, alanyi jogon jár. Gyesre jogosult a szülő a saját háztartásában nevelt

a) gyermek 3. életévének betöltéséig,

b) ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

A gyed ikreknél a gyermekek 3 éves koráig járt, így a gyes is később indul: három éves kortól a tankötelessé válás évének végéig lehet igénybe venni.

Gyes esetében ráadásul nem csak az időtartam, hanem az összeg kapcsán is figyelembe kell venni a gyermekek számát, ikrek esetében is. A gyes összege bruttó 28 500 forint, és az ikergyermekek számával szorzódik.

Anyasági támogatás

A gyermekek születésekor két családtámogatási ellátásról kell még szót ejteni. Az egyik az egyszeri anyasági támogatás. Anyasági támogatásra jogosult a szülést követően

a) az a nő, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson vett részt (az anyasági támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született);

b) az örökbefogadó szülő, ha az örökbefogadást véglegessé vált határozatban engedélyezték, és a gyermeket a végleges engedélyezés időpontját megelőzően legfeljebb egy éve nevelte folyamatosan saját háztartásában;

c) a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül – jogerős határozat alapján – a gondozásába került.

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában hatályos szociális vetítési alap összegének 225 százalékával (2023. évben 64 125 Ft), ikergyermekek esetén 300 százalékával (2023. évben 85 500 Ft). Ez azonban azt is jelenti, ha hármasikrek születnek, akkor az 3*85 500 Ft.

Családi pótlék

Utolsó családtámogatási ellátás, amit megemlítünk, a családi pótlék, amely nevelési ellátásból és iskoláztatási támogatásból tevődik össze. Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti. A családi pótlék minden hónapban jár, összege pedig attól függ, hány gyermeket nevel a család. Tehát ikrek esetében is számít a gyermekek létszáma:

– Egygyermekes család esetén 12 200 forint

– Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint

– Kétgyermekes család esetén (gyermekenként) 13 300 forint

– Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)  14 800 forint

– Három- vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16 000 forint

– Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17 000 forint

– Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint

– Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25 900 forint

– Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20 300 forint

– A gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél elhelyezett gyermek esetén, valamint a saját jogon ellátásban részesülő személy esetén 14 800 forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31