hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék- és adófizetés egyszemélyes kft. tagjaként, ügyvezetőjeként

  • adozona.hu
4

Egyszemélyes kft. természetes személy tagjának, ügyvezetőjének milyen járulékokat kell fizetnie különböző jogviszonyokban? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Egyszemélyes kft. természetes személy tagjának, ügyvezetőjének milyen járulékokat kell fizetnie, ha az alapító okirat nem rendelkezik arról, hogy munkaviszonyban vagy személyes közreműködőként látja el az ügyvezetői feladatait, és nincs máshol heti 36 órát elérő jogviszonya? Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, illetve van-e arra lehetőség, hogy díjazás nélkül végezze a teendőit, személyesen közreműködjön a társaságban? Dolgozhat-e ingyen a kft.-ben, és csak a garantált bérminimumra eső járulékokat fizeti meg, szja előleget – mivel nem vesz fel jövedelmet – nem fizet? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t? – sorolta kérdéseit olvasónk.

A személyes közreműködés tekintetében az említett tag teljesen szabadon dönt: megteheti, hogy egyáltalán nem működik közre a társaságban, dolgozhat munkaviszonyban, megbízásos jogviszonyban, vagy társas vállalkozóként. Az ügyvezetés vonatkozásában már kevésbé megengedő a jogszabály: ezt a tevékenységet vagy munkaviszonyban láthatja el vagy pedig megbízásos jogviszonyban. Utóbbi esetben azonban társas vállalkozónak minősül, kivéve azt a helyzetet, ha személyes közreműködésére tekintettel már eleve társas vállalkozónak tekintendő.

Mindezek alapján a több verzió közül az egyik legcélszerűbb, ha ugyanazon munkaviszony keretében látja el az ügyvezetést, illetve a személyes közreműködést. Ebben az esetben a T1041-es nyomtatványon munkaviszonyban álló dolgozóként kell őt bejelenteni, és a tényleges munkabére után (ami legalább a minimálbér/garantált bérminimum vagy részmunkaidő esetén ennek arányos része) tb-kötelezettségként 22 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 10 százalékos nyugdíjjárulékot, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell megfizetni.

A másik megoldás, hogy a tag társas vállalkozóként működik közre a társaságban, és nulla forintos megbízási díjért, megbízás alapján ügyvezető. (Erre vonatkozóan elegendő egy taggyűlési határozat is.) Ebben az esetben társas vállalkozóként kell biztosítottként bejelenteni, és havi minimális szocho- és járulékfizetési kötelezettség áll fenn utána, ugyanakkor szja-köteles jövedelmet (megbízási díjat, illetve tagi jövedelmet) nem kell fizetni neki.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
V. Katalin

Arra viszont figyelni kell, ha a bejelentett munkaidő nem éri el a heti 36 órát, és a vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködik, akkor főállású társas vállalkozóként fog minősülni, és a járulékait e jogviszonya alapján is meg kell fizetni.

V. Katalin

Lehet munkaviszonyban ügyvezető, de csak akkor, ha az Alapító okiratban rendelkeznek róla. Ekkor az Alapító okirat keletkezteti a munkaviszonyt. Tehát nem elég csak úgy bejelenteni a NAV-hoz.

Császár Péter

Tisztelt SZDZS! Azon kívül, hogy érdekesnek találja tiltja valami? Évek óta gyakorlat ez a megoldás és rengetegszer kerül szóba továbbképzéseken. Császár Péter

SZDZS

Egyszemélyes kft-nél a taggal, mint ügyvezetővel munkaviszony? Ez elég érdekes! Ő a munkaadó és munkavállaló is egyben? A társas vállalkozói jogviszony teljesen rendben van, de a 3. bekezdéssel nem értek egyet!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs