hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás adatai – így rendezhetők utólag

  • Széles Imre

Mit lehet tenni, ha kiderül, hogy nem ismerték el szolgálati időként az egyértelműen biztosításban töltött időt? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Számos esetben előfordult már mind az adategyeztetési mind pedig a nyugdíj megállapítására irányuló eljárások során, hogy bizonyos – az érintett által egyértelműen biztosításban töltött időnek tekintett – időszakok nem kerülnek szolgálati időként történő elismerésre.

Ha bővebben tájékozódna a témában, olvassa el Járulék visszatérítése az elévülési időn belül; Nyugdíjmegállapítás: gyermekek utáni kedvezmények, jogosultságok; illetve Nők 40: főállású anyaság és szolgálati idő című cikkünket!

Ennek többféle oka lehet, de talán a legjellemzőbb, hogy az adott időszakra vonatkozóan nem tartalmaz adatot a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása.

Márpedig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 43. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

1. a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával, vagy
2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
3. egyéb hitelt érdemlő módon
bizonyítja.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként kerülnek a társadalombiztosítási nyilvántartásába a biztosításra vonatkozó adatok, illetve milyen lehetőség van ezek korrigálására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close