hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás adatai – így rendezhetők utólag

  • Széles Imre

Mit lehet tenni, ha kiderül, hogy nem ismerték el szolgálati időként az egyértelműen biztosításban töltött időt? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Számos esetben előfordult már mind az adategyeztetési mind pedig a nyugdíj megállapítására irányuló eljárások során, hogy bizonyos – az érintett által egyértelműen biztosításban töltött időnek tekintett – időszakok nem kerülnek szolgálati időként történő elismerésre.

Ha bővebben tájékozódna a témában, olvassa el Járulék visszatérítése az elévülési időn belül; Nyugdíjmegállapítás: gyermekek utáni kedvezmények, jogosultságok; illetve Nők 40: főállású anyaság és szolgálati idő című cikkünket!

Ennek többféle oka lehet, de talán a legjellemzőbb, hogy az adott időszakra vonatkozóan nem tartalmaz adatot a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása.

Márpedig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 43. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

1. a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával, vagy
2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
3. egyéb hitelt érdemlő módon
bizonyítja.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként kerülnek a társadalombiztosítási nyilvántartásába a biztosításra vonatkozó adatok, illetve milyen lehetőség van ezek korrigálására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close