hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: főállású anyaság és szolgálati idő

  • adozona.hu

A nyugdíj előtt állók közül sokan szeretnék ellenőrizni, hogy korábbi biztosítási jogviszonyuk szerepel-e a nyugdíj-biztosítási nyilvántartásban. Mi történik, ha valaki adategyeztetés után észleli, hogy főállású anyaként töltött 5 évét nem vették figyelembe szolgálati időként? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: az 1990-es években főállású anyasági ellátást kaptam, nyugdíjjárulékot is vontak belőle. Ezt az 5 évet az adategyeztetés során nem számították bele a nők 40 szolgálati időbe. A jelenlegi törvényben viszont a gyermeknevelési támogatás (gyet) beleszámít. A két dolog szerintem egyenértékű. Mi a módja annak, hogy érvényesíthessem ezt az 1990-es évekbeli időt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A vonatkozó jogi szabályozás tételesen felsorolja azokat a gyermekneveléssel eltöltött időket, illetve a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat, amelyek a kedvezményes nyugdíjhoz jogosító időnek minősülnek. A jogszabályban rögzítettek kiterjesztő értelmezésére, illetve egyedi körülmények mérlegelése alapján a felsoroltakon kívül további jogviszonyok beszámítására nincs jogi lehetőség.

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként a következő gyermekneveléssel eltöltött időket lehet figyelembe venni:
♦ terhességi-gyermekágyi segély,
♦ csecsemőgondozási díj,
♦ örökbefogadói díj,
♦ gyermekgondozási díj,
♦ gyermekgondozási segély,
♦ gyermeknevelési támogatás,
♦ gyermekek otthongondozási díjában és a súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő.

Gyermeknevelési támogatás, köznyelven főállású anyasági támogatás, megállapítására legkorábban 1993. február 1-jétől nyílt lehetőség az Szoc tv. (a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény) alapján, majd 1999. január 1-jétől pedig már a Cst. (a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény) alapján. Amennyiben Ön ezen ellátásban részesült és a nyugdíjjárulékot is levonták belőle, úgy azt az időszakot mind az általános nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására való jogosító időbe figyelembe kell venni.

Ha bővebben tájékozódna a nők 40 témában, további írásainkat ITT éri el.

A támogatás folyósításának időtartamát, amennyiben az a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szerepel, az ellátás megállapításáról rendelkező határozattal, vagy az azt folyósító szerv igazolásával lehet bizonyítani.

Amennyiben a kérdésében említett időszakot általános szolgálati időként már elismerték, csupán jogosító időként nem, úgy annak hiányát jelezni kell az eljáró nyugdíjszerv felé, kérve a jogosító idő felülvizsgálatát és módosítását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs