hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: főállású anyaság és szolgálati idő

  • adozona.hu

A nyugdíj előtt állók közül sokan szeretnék ellenőrizni, hogy korábbi biztosítási jogviszonyuk szerepel-e a nyugdíj-biztosítási nyilvántartásban. Mi történik, ha valaki adategyeztetés után észleli, hogy főállású anyaként töltött 5 évét nem vették figyelembe szolgálati időként? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: az 1990-es években főállású anyasági ellátást kaptam, nyugdíjjárulékot is vontak belőle. Ezt az 5 évet az adategyeztetés során nem számították bele a nők 40 szolgálati időbe. A jelenlegi törvényben viszont a gyermeknevelési támogatás (gyet) beleszámít. A két dolog szerintem egyenértékű. Mi a módja annak, hogy érvényesíthessem ezt az 1990-es évekbeli időt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A vonatkozó jogi szabályozás tételesen felsorolja azokat a gyermekneveléssel eltöltött időket, illetve a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat, amelyek a kedvezményes nyugdíjhoz jogosító időnek minősülnek. A jogszabályban rögzítettek kiterjesztő értelmezésére, illetve egyedi körülmények mérlegelése alapján a felsoroltakon kívül további jogviszonyok beszámítására nincs jogi lehetőség.

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként a következő gyermekneveléssel eltöltött időket lehet figyelembe venni:
♦ terhességi-gyermekágyi segély,
♦ csecsemőgondozási díj,
♦ örökbefogadói díj,
♦ gyermekgondozási díj,
♦ gyermekgondozási segély,
♦ gyermeknevelési támogatás,
♦ gyermekek otthongondozási díjában és a súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő.

Gyermeknevelési támogatás, köznyelven főállású anyasági támogatás, megállapítására legkorábban 1993. február 1-jétől nyílt lehetőség az Szoc tv. (a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény) alapján, majd 1999. január 1-jétől pedig már a Cst. (a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény) alapján. Amennyiben Ön ezen ellátásban részesült és a nyugdíjjárulékot is levonták belőle, úgy azt az időszakot mind az általános nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására való jogosító időbe figyelembe kell venni.

Ha bővebben tájékozódna a nők 40 témában, további írásainkat ITT éri el.

A támogatás folyósításának időtartamát, amennyiben az a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szerepel, az ellátás megállapításáról rendelkező határozattal, vagy az azt folyósító szerv igazolásával lehet bizonyítani.

Amennyiben a kérdésében említett időszakot általános szolgálati időként már elismerték, csupán jogosító időként nem, úgy annak hiányát jelezni kell az eljáró nyugdíjszerv felé, kérve a jogosító idő felülvizsgálatát és módosítását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs