Gyermekgondozási ellátások és táppénz együttes folyósítása – példákkal

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A gyermekgondozási ellátásban részesülő szülők esetén többször felmerül az a kérdés, hogy gyermekeik kapcsán milyen gyermekgondozási ellátások folyósíthatók együtt, és ezen ellátások folyósítása alatt folytatott keresőtevékenységnél jár-e táppénz.

Az áttekintést kezdjük az egyszerűbb esettel. Ha a szülőknek egy gyermekük van, és ezen gyermekre egyidejűleg több gyermekgondozási ellátás is jár, akkor ez esetben az 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) azon szabályát kell alkalmazni, mely szerint aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes), gyermeknevelési támogatásra (gyet), illetve csecsemőgondozási díjra (csed) vagy örökbefogadói díjra vagy gyermekgondozási díjra (gyed) is jogosult,  választása alapján csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Kapcsolódó cikkünk:
Gyermekesek családtámogatási ellátásai egy csokorban

Példa: Ha az édesanya egyhónapos gyermeke kapcsán mind csecsemőgondozási díjra, mind gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult, akkor el kell döntenie, hogy melyik ellátást igényelje. Elsőre biztos sokan azt mondanák, hogy a csedet vegye igénybe, hiszen az általában jóval magasabb összegű ellátás, mint gyest. Ha azonban az édesanya például egyéni vállalkozóként fodrász, és szeretne mielőbb visszaállni a munkába, hogy ne veszítse el az ügyfeleket, akkor már mindjárt más szempont érvényesül a döntésnél. Amíg a csed folyósítása alatt nem folytathatja egyéni vállalkozói tevékenységét, azaz a gyermek születésétől számított 168 napig nem dolgozhat, addig a gyes alatt ilyen korlát nincs. Egyéni vállalkozóként – a gyes ideje alatt – akár a gyermek születését követő napon is végezheti a tevékenységét. A döntés tehát mindig azon múlik, hogy milyen érdekeket kell figyelembe vennie az ellátásban részesülőnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben több példán keresztül is bemutatjuk a különböző korú gyermekekre egyidejűleg járó ellátásokra vonatkozó rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs