Gyermekesek családtámogatási ellátásai egy csokorban

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyermekváráskor a legnagyobb hangsúly a különféle ellátások közül az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokon, azon belül a csecsemőgondozási és a gyermekgondozási díjon van. Összegben ezek a legnagyobbak, jogosultsági feltételeik is összetettebbek, biztosítási jogviszonyra is szükség van az igénybevételükhöz. Cikkünkben a családtámogatási ellátásokat mutatjuk be részletesen, amelyek rendszerint alanyi jogon járnak, folyósításukhoz kevesebb jogosultsági feltételnek kell megfelelni.

Az 1998. évi LXXXIV. törvény [Cst.] alapján a következő családtámogatási ellátásokról beszélhetünk:

5. § A családtámogatási ellátások a következők:

a) családi pótlék

aa) nevelési ellátás (7. §),

ab) iskoláztatási támogatás (8. §);

b) gyermekgondozási támogatás

ba) gyermekgondozást segítő ellátás (20. §),

bb) gyermeknevelési támogatás (23. §);

c) anyasági támogatás (29. §).

A gyermek születésekor egyszeri támogatásként járhat az anyasági támogatás.

Anyasági támogatásra jogosult

a) a szülést követően az a nő, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson vett részt;

b) az örökbefogadó szülő, ha az örökbefogadást véglegessé vált határozatban engedélyezték, és a gyermeket a végleges engedélyezés időpontját megelőzően legfeljebb egy éve nevelte folyamatosan saját háztartásában;

c) a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül – véglegessé vált határozat alapján – a gondozásába kerül.

A feltétel tehát mindösszesen annyi, hogy alapesetben legalább négyszer terhesgondozáson kell részt venni. A terhesgondozási könyvbe ír, pecsétel bele  szakorvos vagy éppen védőnő, ahol a terhesgondozás történik. Ha a gyermek halva születik, az anyasági támogatás akkor is jár.

A 31. paragrafus alapján az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával, ikergyermekek esetén a 300 százalékával. Ha elmaradna az anyasági támogatás igénylése, akkor azt 6 hónapig visszamenőleg meg lehet tenni.

Szintén a gyermek születésekor igényelhető a családi pótlék, amely több éven át járó családtámogatási ellátás.

6. § (1) A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt.

Alapesetben a nevelési támogatás az egyik szülőnek jár a gyermek születésétől kezdve, a gyermek tankötelessé válása évének október 31-éig:

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a családi pótlékra, a gyermekgondozást segítő ellátásra, a gyermeknevelési támogatásra vonatkozó tudnivalókat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs