hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmazott keresőképességének felülvizsgálata: mutatjuk a változásokat

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2021. január 1-jétől változott a foglalkoztató által kezdeményezhető keresőképesség felülvizsgálatára vonatkozó szabály. Az alábbi cikkben ismertetjük a felülvizsgálatra vonatkozó új rendelkezést, és kitérünk a keresőképtelenség ellenőrzésére is.

A foglalkoztatónak lehetősége van arra, hogy orvosi felülvizsgálatot kezdeményezzen a keresőképtelen alkalmazottja kapcsán. Erre sor kerülhet többek között akkor, ha az alkalmazott hosszú ideje keresőképtelen, vagy a foglalkoztató rendelkezésére álló adatok alapján feltételezhető, hogy az alkalmazott keresőképesnek minősülhetne stb.

Olvassa el az Adózóna „Rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás megszűnése, újbóli megállapítása”, „Nem mindegy, hogy mikori minimálbérrel kell számolni: hat az adókra és a kedvezményekre” és „Kérdések és válaszok: ki számít főállású társas vállalkozónak, és ki nem?” írását is!

A felülvizsgálat kezdeményezhető már a betegszabadság, illetve a táppénz ideje alatt, azaz a hatályos szabály alapján a betegszabadság, illetve a táppénz igénybevétele alatt
♦ a munkavállaló esetén a munkáltató;
♦ közfoglalkoztatott esetén a közfoglalkoztató, illetve az állami foglalkoztatási szerv
jogosult a keresőképtelenség felülvizsgálatát kezdeményezni a kormányhivatalnál.

Megjegyzés: a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet alapján a munkavállaló keresőképtelenségének munkáltató által kezdeményezett felülvizsgálata díjköteles, így a kérelmezőnek munkavállalónként 15 800 forint díjat kell fizetnie.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja 2021. január 1-jétől milyen változások történtek a felülvizsgálat kezdeményezése terén, illetve egy ellenőrzés/felülvizsgálat kapcsán a szakértő főorvos mire jogosult, és milyen döntést hozhat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close