hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések és válaszok: ki számít főállású társas vállalkozónak, és ki nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közelmúltban több olyan érdekes kérdés érkezett az Adózónához, amely arra irányult, hogy az adott tulajdonos tag vajon társas vállalkozónak, illetve azon belül főállású társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Mivel a válaszok más vállalkozások számára is tanulságul szolgálhatnak, érdemes – az egyébként sokszor tárgyalt témát – e felvetések kapcsán kissé körbejárni.

A címben megfogalmazott kérdés zárójeles része egyébként is sok vállalkozó életében bír aktualitással ezekben a napokban. A kisadózókról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 7. paragrafusának új, (1a) bekezdése értelmében január 1-jétől ugyanis a magánszemély csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Ez azt jelenti, hogy az említett időponttól számos vállalkozás tér át (vagy vissza) a kisadózásról az általános szabályok szerinti adózásra, illetve sok vállalkozó válik egyidejűleg kisadózóvá és társas vállalkozóvá, az eddigi többes kisadózói jogviszony helyett.

Az e körbe tartozóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozás vagy társas vállalkozói jogviszony minősül „főállásnak” (ami egyéb mentesítő körülmények híján minimális adó- és járulékfizetési kötelezettséget is jelent), míg a kisadózó státuszukban nem főállásúnak minősülnek, és csak havi 25 ezer forintos kata fizetésére kötelezettek. Tehát az egyéni vagy társas vállalkozói jogállásra, járulékfizetési kötelezettségre semmilyen következménnyel nem jár a kisadózó tevékenység, míg ez utóbbit jelentősen befolyásolja a mellette fennálló vállalkozói jogviszony.

Persze a társas vállalkozói státusz megítélése nem csak többes jogviszony esetében jelenthet nehéz feladatot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, miért fontos kérdés, hogy valaki főállású társas vállalkozónak minősül, vagy sem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close