hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések és válaszok: ki számít főállású társas vállalkozónak, és ki nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közelmúltban több olyan érdekes kérdés érkezett az Adózónához, amely arra irányult, hogy az adott tulajdonos tag vajon társas vállalkozónak, illetve azon belül főállású társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Mivel a válaszok más vállalkozások számára is tanulságul szolgálhatnak, érdemes – az egyébként sokszor tárgyalt témát – e felvetések kapcsán kissé körbejárni.

A címben megfogalmazott kérdés zárójeles része egyébként is sok vállalkozó életében bír aktualitással ezekben a napokban. A kisadózókról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 7. paragrafusának új, (1a) bekezdése értelmében január 1-jétől ugyanis a magánszemély csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Ez azt jelenti, hogy az említett időponttól számos vállalkozás tér át (vagy vissza) a kisadózásról az általános szabályok szerinti adózásra, illetve sok vállalkozó válik egyidejűleg kisadózóvá és társas vállalkozóvá, az eddigi többes kisadózói jogviszony helyett.

Az e körbe tartozóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozás vagy társas vállalkozói jogviszony minősül „főállásnak” (ami egyéb mentesítő körülmények híján minimális adó- és járulékfizetési kötelezettséget is jelent), míg a kisadózó státuszukban nem főállásúnak minősülnek, és csak havi 25 ezer forintos kata fizetésére kötelezettek. Tehát az egyéni vagy társas vállalkozói jogállásra, járulékfizetési kötelezettségre semmilyen következménnyel nem jár a kisadózó tevékenység, míg ez utóbbit jelentősen befolyásolja a mellette fennálló vállalkozói jogviszony.

Persze a társas vállalkozói státusz megítélése nem csak többes jogviszony esetében jelenthet nehéz feladatot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, miért fontos kérdés, hogy valaki főállású társas vállalkozónak minősül, vagy sem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close