hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: amikor ront az összegen az alacsony kereset, és amikor nem

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
5

A kereset nagysága nagyobb súllyal befolyásolja a nyugdíj összegét, mint a szolgálati idő, azonban nem hagyhatók figyelmen kívül azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset. Kivéve a kivételeket.

A nyugellátás várható havi összege két tényezőtől függ: a szolgálati idő hosszától, (pontosabban az ehhez tartozó százalékértéktől) és a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresettől.

És, hogy e második tényezőnek milyen jelentősége van, azt jól mutatja, hogy például

– 100 000 forintos átlagkereset 40 év szolgálati idővel 100 000 x 80% = 80 000 forintos nyugdíjat jelent, míg 200 000 forintos átlagkereset 20 éves szolgálati idővel 200 000 x 53% = 106 000 forintosat, vagy

– 20 év szolgálati idő és 90 000 forintos átlagkereset 90 000 x 53% = 47 700 forintra rúg, míg 30 év szolgálati idő 60 000 forintos átlagkereset alapján csak 60 000 x 68% = 40 800 forint nyugellátás kerül megállapításra.

A példák némileg sarkítottak, de alátámasztják azt a megállapítást, hogy a rendszer jobban „jutalmazza” a magasabb keresetet a szolgálati időnél és ez az aránytalanság majdnem minden szolgálati időtartam vonatkozásában kimutatható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor hagyhatók figyelmen kívül a nyugdíj megállapításánál azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (5)
p.remete

samuel!
A gyűlölködéssel átitatott eszmefuttatás számomra nem üti meg azt a mércét amivel érdemes lenne foglalkozni.
Tartsa meg magának a csürhe és hasonló kifejezéseit és a továbbiakban kíméljen meg magától!
Ami pedig azt a kijelentést illeti, hogy fogalmam sincs a szomorú valóságról és ebben még biztos is enyhén szólva primitív megnyilvánulás!

samuel

p.remete.
A jelenlegi nyugdíjrendszertől igazságtalanabb feltehetően nincs , A világ összes nyugdíj rendszerét nem ismerem ,de a környező országokét igen.
Abban biztos vagyok hogy ÖNNEK fogalma sincs a szomorú valóságról.
A jelenlegi magát családbarátnak nevező CSÜRHE 2002-ben olyan degressziós táblázatot alkalmazott ,hogy 80 000 ft számított 100 %ig nyugdíj alapnak és sávosan csökkenve a 183 001 ft feletti résznek pedig a 20 % -a és az 60 % öregségi nyugdíj átlagot eredményezett az akkori nettó átlagbérnek a jelenlegi degressziós táblázat szerint 372 000 ft számít 100 %ig nyugdíj alapnak és a 421 000 ft feletti résznek pedig a 80 %-a és ez eredményez 80 %-os nyugdíj átlagot a nettó bérhez viszonyítva.
A soha nem hazudó VIKTOR nem véletlenűl mondta 2009 őszén "VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ" azonnal 20 %-ot csökkent a népszerüsége márpedig az bizonyított,hogy csak a hatalom a fontos semmi más.

p.remete

samuel!
Ismeri a világ összes nyugdíj rendszerét?
Ha nem, okoskodó megállapítása fabatkát sem ér.

samuel

Kedves CsKatka ...!!!
Az a kisebbik hiba hogy ÖN nem tudja ,hogy ma Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere .mert a nyugdíjak összegét nem a befizetett ADÓ-JÁRULÉK és a ledolgozott évek határozzák meg ,hanem a BAROM KORMÁNYOK által alkalmazott valorizációs szorzók és a degressziós táblázatok torzítják ezért van az hogy aki a második ORBÁN királyság idején ment nyugdíjba annak a havi nyugdíja 20-70 %-al magasabb mint aki első ÖRBÁN ámokfutása idején ment nyugdíjba, természetesen az EMELT nyugdíjak összehasonlítására értem.

CsKatka

Nem értem ezt mért nevezik aránytalanságnak. Szerintem természetes, hogy mindenki a befizetett nyugdíjjárulék és az évek után kapjon nyugdíjat. Azt már vitatom, hogy a százalékos éves emelések jók, hisz a magas nyugdíjasok sokkal többet kapnak, azonban ilyenkor már "egyenlőek" a nyugdíjasok, nem tesznek le úgymond többet a magasabb nyugdíjjal rendelkezők az asztalra. Élvezik a magasabb fizetés után járt magas nyugdíjat, ami évről-évre sokkal többel emelkedik, mint akik egész életükben keveset kerestek. Na én ezen változtatnék, ja és nem vagyok kisnyugdíjas, Bp-i. átlagnyugdíjas vagyok.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs