hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: amikor ront az összegen az alacsony kereset, és amikor nem

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
5

A kereset nagysága nagyobb súllyal befolyásolja a nyugdíj összegét, mint a szolgálati idő, azonban nem hagyhatók figyelmen kívül azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset. Kivéve a kivételeket.

A nyugellátás várható havi összege két tényezőtől függ: a szolgálati idő hosszától, (pontosabban az ehhez tartozó százalékértéktől) és a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresettől.

És, hogy e második tényezőnek milyen jelentősége van, azt jól mutatja, hogy például

– 100 000 forintos átlagkereset 40 év szolgálati idővel 100 000 x 80% = 80 000 forintos nyugdíjat jelent, míg 200 000 forintos átlagkereset 20 éves szolgálati idővel 200 000 x 53% = 106 000 forintosat, vagy

– 20 év szolgálati idő és 90 000 forintos átlagkereset 90 000 x 53% = 47 700 forintra rúg, míg 30 év szolgálati idő 60 000 forintos átlagkereset alapján csak 60 000 x 68% = 40 800 forint nyugellátás kerül megállapításra.

A példák némileg sarkítottak, de alátámasztják azt a megállapítást, hogy a rendszer jobban „jutalmazza” a magasabb keresetet a szolgálati időnél és ez az aránytalanság majdnem minden szolgálati időtartam vonatkozásában kimutatható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor hagyhatók figyelmen kívül a nyugdíj megállapításánál azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
p.remete

samuel!
A gyűlölködéssel átitatott eszmefuttatás számomra nem üti meg azt a mércét amivel érdemes lenne foglalkozni.
Tartsa meg magának a csürhe és hasonló kifejezéseit és a továbbiakban kíméljen meg magától!
Ami pedig azt a kijelentést illeti, hogy fogalmam sincs a szomorú valóságról és ebben még biztos is enyhén szólva primitív megnyilvánulás!

samuel

p.remete.
A jelenlegi nyugdíjrendszertől igazságtalanabb feltehetően nincs , A világ összes nyugdíj rendszerét nem ismerem ,de a környező országokét igen.
Abban biztos vagyok hogy ÖNNEK fogalma sincs a szomorú valóságról.
A jelenlegi magát családbarátnak nevező CSÜRHE 2002-ben olyan degressziós táblázatot alkalmazott ,hogy 80 000 ft számított 100 %ig nyugdíj alapnak és sávosan csökkenve a 183 001 ft feletti résznek pedig a 20 % -a és az 60 % öregségi nyugdíj átlagot eredményezett az akkori nettó átlagbérnek a jelenlegi degressziós táblázat szerint 372 000 ft számít 100 %ig nyugdíj alapnak és a 421 000 ft feletti résznek pedig a 80 %-a és ez eredményez 80 %-os nyugdíj átlagot a nettó bérhez viszonyítva.
A soha nem hazudó VIKTOR nem véletlenűl mondta 2009 őszén "VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ" azonnal 20 %-ot csökkent a népszerüsége márpedig az bizonyított,hogy csak a hatalom a fontos semmi más.

p.remete

samuel!
Ismeri a világ összes nyugdíj rendszerét?
Ha nem, okoskodó megállapítása fabatkát sem ér.

samuel

Kedves CsKatka ...!!!
Az a kisebbik hiba hogy ÖN nem tudja ,hogy ma Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere .mert a nyugdíjak összegét nem a befizetett ADÓ-JÁRULÉK és a ledolgozott évek határozzák meg ,hanem a BAROM KORMÁNYOK által alkalmazott valorizációs szorzók és a degressziós táblázatok torzítják ezért van az hogy aki a második ORBÁN királyság idején ment nyugdíjba annak a havi nyugdíja 20-70 %-al magasabb mint aki első ÖRBÁN ámokfutása idején ment nyugdíjba, természetesen az EMELT nyugdíjak összehasonlítására értem.

CsKatka

Nem értem ezt mért nevezik aránytalanságnak. Szerintem természetes, hogy mindenki a befizetett nyugdíjjárulék és az évek után kapjon nyugdíjat. Azt már vitatom, hogy a százalékos éves emelések jók, hisz a magas nyugdíjasok sokkal többet kapnak, azonban ilyenkor már "egyenlőek" a nyugdíjasok, nem tesznek le úgymond többet a magasabb nyugdíjjal rendelkezők az asztalra. Élvezik a magasabb fizetés után járt magas nyugdíjat, ami évről-évre sokkal többel emelkedik, mint akik egész életükben keveset kerestek. Na én ezen változtatnék, ja és nem vagyok kisnyugdíjas, Bp-i. átlagnyugdíjas vagyok.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close