hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár?

  • adozona.hu
4

Nyugdíjba mehet-e az a munkavállaló, aki a 65. életévét betöltötte? Mennyit kell még utána dolgozni? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: úgy tudtam, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár azt jelenti, hogy ha azt elérem, azaz betöltöm a 65. évemet, akkor nyugdíjba mehetek. Nemrégiben viszont azt hallottam, hogy a korhatár elérése után még van egy bizonyos nyolc hónap, amiből négyet le kell dolgozni, négy alól felmentést kap a dolgozó. Ez teljesen összezavart, mivel, ha egyszer 65 év a nyugdíjkorhatár, akkor miként jön ehhez még nyolc hónap? Akkor miért nem azt mondják, hogy 65 év és 8 hónap a nyugdíjkorhatár?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az 1956 után született személyek esetében az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár a betöltött 65. életév. A nyugdíjkorhatár, nyugdíjbiztosítási szempontból, azt jelenti, hogy ettől az időponttól lehet legkorábban megállapítani az adott személynek az öregségi nyugdíjat, amennyiben rendelkezik legalább 20 év (résznyugdíjhoz 15 év) szolgálati idővel, és azt külön igénybejelentéssel kérelmezi.

Olvassa el az Adózóna „Nyugellátás, korhatár előtti ellátás: a minimálbért vagy a garantált bérminimumot veszik figyelembe?”, „Korhatár előtti nyugellátás” és „A nap kérdése: hogyan igazolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, ha a dokumentációt a cég már selejtezte?” című cikkét!

A kérdésében felvetettek nem érintik az Ön öregségi nyugdíjkorhatárát, amennyiben Ön 65. életéve betöltése napjától kéri a nyugdíjának megállapítását, úgy annak nem akadálya az esetlegesen fennálló keresőtevékenysége, azonban, amennyiben a nyugellátás megállapításának kezdő napján közalkalmazotti jogviszonyban állna, úgy abban az esetben a nyugdíj folyósítása a közalkalmazotti jogviszony fennállása időtartamára szüneteltetésre fog kerülni.

A biztosítási jogviszony megszűnésének feltételeit, ideértve a felmentési idő kezdetét is, közös megegyezés alapján kell a munkáltatójával meghatározni, így annak kezdete lehet a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző idő is, azaz a felmentési idő vége a nyudíjkorhatár betöltése napja is lehet. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
peresznyák lászlóné

Tiszteletem !
Azt szeretném még kérdezni hogy az Öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet , amibe feltüntetem :
az Öregségi nyugdíj megállapítását abban az esetben kérem , amennyiben az magasabb összeget tartalmaz mint a jelenleg folyósított rokkantsági ellátása.
Ezt a kérelmet milyen formába kell benyújtani?
Van formanyomtatvány ?
Elég ha leírom kézzel a kérelmet és elküldöm ?
Soltvadkertem lakom, ha lehet lenne szíves elküldeni nekem a pontos címet ahová kell küldenem a kérelmet?
Köszönöm !
Peresznyák Lászlóné
Soltvadkert
Vágóhíd utca 7.
6230

Winkler Róbert

Tisztelt Kérdező!

Célszerű öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet benyújtania a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási/társadalombiztosítási főosztályánál. Az igénybejelentésen meg kell jelölni, hogy az öregségi nyugdíj megállapítását abban az esetben kéri, amennyiben az magasabb összeget eredményez, mint a jelenleg folyósított rokkantsági ellátása. Az eljárás során a nyugdíjszerv vizsgálni fogja, hogy jogosult-e öregségi nyugdíjra, valamint annak mennyi lenne az összege. Amennyiben az öregségi nyugdíj összege magasabb lesz a jelenleg folyósított rokkantsági ellátása összegénél, úgy abban az esetben megállapításra kerül az öregségi nyugdíj, abban az esetben viszont, ha a nyugdíj összege alacsonyabb lenne a rokkantsági ellátása összegénél, akkor kérésének megfelelően, a nyugellátás nem kerül megállapításra, Ön továbbra is rokkant ellátott marad. Figyelemmel arra, hogy a megkeresése szerint a nyugdíjkorhatárát 2022. március 1-én tölti be, ezért a nyugdíj megállapítására irányuló igényt már most előterjesztheti.

peresznyák lászlóné

Tiszteletem !
Jelenleg rokkantsági ellátásba részesülök. 1957.03.01.-én születtem. 03.01-én betöltöm a 65 .-évemet.
Azt szeretném kérdezni , hogy most mit kell tennem .

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs