hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan igazolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, ha a dokumentációt a cég már selejtezte?

  • adozona.hu

Hogyan igazolható társas vállalkozó esetében, hogy adott időszakban a vállalkozás a járulékokat befizette, ha az igazolásukra szolgáló dokumentumokat a cég már selejtezte, így azok nem állnak rendelkezésre? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy társas vállalkozó, akinek 1989. december óta van egy cége, ahol – elmondása szerint – 1989-től fizette is maga után a járulékokat, bementek a bevallások, de sajnos a régi céges béranyagokat már leselejtezték, magyarán nincsenek meg. A cég felszólítást kapott a Nyugdíjbiztosító Igazgatóságtól, hogy 1989-től 1996-ig a NYENYI adatszolgáltatásokat nem nyújtották be, és pótolják azokat. Mivel azonban nincs már meg semmi dokumentáció, hogy mennyi volt a jövedelem, és mennyi járulékot fizetett, így sajnos nem tudja a NYENYI-ket sem pótolni. Lekért nyugdíj-adategyeztetést is, és azon is jól látszik, hogy 1989-től 1996-ig nincsenek meg a szolgálati évei, mintha nem is lett volna a cégben. Hogyan tud utánajárni a társas vállalkozó, hogy igazolni tudja a nyugdíjintézet felé a hiányzó szolgálati idejét, és hogy mennyi járulékot fizetett be az elveszett évek alatt? Elmondása szerint az akkori könyvelő beadta a bevallásokat, befizették a járulékokat, tehát ennek valahol a hivatalokban is nyoma kell, hogy legyen. Mi a teendő ilyen esetben? Hová tud fordulni segítségért? Hogyan tudná leigazolni ezeket az éveket, mert nem kevés időről van szó?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A társas vállalkozói jogviszony olyan biztosítási jogviszony, mely alapján abban az esetben lehet nyugdíjra jogosító szolgálati időt elismerni, ha a társas vállalkozásnak az adott időszakra vonatkozóan nincs járuléktartozása, valamint igazolásra kerül a társas vállalkozó utáni járulékfizetés ténye.

Amennyiben a kérdésében említettek szerint a társas vállalkozás iratanyaga már nem lelhető fel, úgy esetleges igazolást az adóhatóságtól lehet kérni a tekintetben, hogy az adott időszakra vonatkozóan van-e bejelentési adat a társas vállalkozásra, illetve a társas vállalkozóra vonatkozóan. Ezen biztosítási jogviszony tekintetében a tanúkkal történő bizonyítás nem alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs