hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyed 3 gyerek után: mikor jár az apának?

  • adozona.hu

Jogosult-e gyedre a vállalkozó apuka, ha az anyának vissza kell mennie dolgozni? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Sajnos egy megoldhatatlannak tűnő problémával kerültem szembe, kérem, ha tudnak, segítsenek. Eddig mindenhonnan elhajtottak, tanácstalanok voltak (Államkincstár, TB). Jelenleg harmadik gyermekünkkel vagyok gyeden, de jövőre anyagi okok miatt vissza kell mennem dolgozni. A problémám itt kezdődik.

Munka mellett nem vehetem igénybe a gyedet, így azt a férjem venné át.
Csakhogy a férjem vállalkozó, saját kft-ben ügyvezető. Tavaly a VPOP eljárást indított a cég ellen, férjem 6 hónapig előzetes letartóztatásban volt, március óta itthon van, de a céggel nem dolgozhat. A cégből nem tud kilépni, mivel még tart az eljárás. Máshol sem nagyon alkalmazzák, mivel jelenleg is be van jelentve a Kft-be (bruttó 114.500 forint bérrel együtt), tehát gyakorlatilag munkanélküli, de hivatalosan nem.

Kérdésem egyértelmű: mit tehetünk? Mire jogosult a férjem? Mehet-e gyedre, kaphat-e álláskeresési járadékot, egyáltalán van-e bármire is jogosultsága? (Mikor hazajött az előzetesből, súlyos veseproblémái voltak, a háziorvosa nem írta ki betegállományba, mivel nem volt rá jogosult. Talán azért, mert 6 hónapnyi előzetes során nem fizetett járulékokat? Az nem számít, hogy előtte 17 évig mindent fizetett?)

 Kezdjük visszafelé a problémák felgöngyölítését.

Az előzetes letartóztatás ideje alatt szünetel a biztosítás, azaz olyan mintha nem is volna. Amennyiben a későbbiekben felmentő ítélet születik vagy ejtik a vádat a biztosítás visszamenőlegesen is helyreáll.

Tekintve, hogy a férje jelenleg munkaviszonyban be van jelentve a kft-be – a kérdésből nem derül ki, de valószínűsíthetően, mint munkaviszonyban álló ügyvezető – ismét biztosított és jogosult egészségügyi szolgáltatásra és – keresőképtelensége esetén – az előzetes óta eltelt időnek (= folyamatos biztosítási idő)  megfelelő időtartamú táppénzre.

Sőt – amennyiben Kérdezőnk ismét munkába áll – jogosult a gyed igénybevételére is, hiszen ennek az a feltétele, hogy az ezt megelőző két évben rendelkezzék legalább 365 napi biztosítási idővel, amely a kérdés alapján valószínűleg megvan.

Problémaként vetődik fel még a férj jogállása, nevezetesen, hogy „nem tud kilépni”. Amennyiben ügyvezető, nincs akadálya, hogy az ügyvezetői teendőket ingyen – munkaviszony helyett 0 forint megbízási díjért – lássa el és így megszabaduljanak az utána fizetendő járulékok terhétől. Ezzel párhuzamosan, ha gyedet vagy gyest igényel, egészségügyi szolgáltatása is rendezettnek tekinthető.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Folyamatos munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Igazolt fizetetlen távollét képzés idejére

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X