hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cégnél 2024-től nem kötelező a könyvvizsgálat: élhet az egyszerűsített végelszámolás lehetőségével?

  • adozona.hu

Kérdésem az általam könyvvizsgált cég 2024. évi könyvvizsgálati kötelezettségére vonatkozik. A cég nettó árbevétele az utóbbi években jelentősen csökkent. 2021. évben 830 millió, 2022. évben 235 millió, 2023. évben éppen eléri a 150 millió forintot. Ennek értelmében 2024. évre már megszűnik a könyvvizsgálati kötelezettség. A cég 2024. február végével megkezdi a végelszámolást. Úgy gondolom, hogy, mivel 2024. évre már megszűnik a könyvvizsgálati kötelezettség, így élhet az egyszerűsített végelszámolás lehetőségével. Erre vonatkozóan a végelszámolásra vonatkozó taggyűlési határozatban külön ki kell-e térni? – kérdezte olvasónk. Dr. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Könyvvizsgáló választásáról, illetve a kötelező könyvvizsgálatról a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 155. §-a rendelkezik. E jogszabályhely további bekezdései írják elő a kötelezés alóli mentesülés lehetőségét is. A rendelkezések az alábbiak:

Egyszerűsített végelszámolás és könyvvizsgálat témakörben további írásokat az Adózóna oldalán az adott szavakra kattintva érhet el.
155.§
(2) Kötelező a könyvvizsgálat – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozónál. Minden olyan esetben, amikor a könyvvizsgálat e törvény vagy más jogszabály előírásai szerint nem kötelező, a vállalkozó dönthet arról, hogy a beszámoló felülvizsgálatával könyvvizsgálót bíz meg. 

(3) Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül: 
a) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és
b) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

(4) Jogelőd nélkül alapított vállalkozónál – a (3) bekezdésben foglaltak alkalmazásakor –, ha az üzleti évet megelőző két üzleti év egyikének vagy mindkettőnek az adatai hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre, akkor a tárgyévi várható adatokat és – ha van – a megelőző (első) üzleti évi (éves szintre átszámított) adatait kell figyelembe venni.

(4a) A (4) bekezdés szerint kell eljárni kiválás esetén a kiválással létrejövő gazdasági társaságnál is. 

(5) A (3) bekezdésben foglaltakat nem alkalmazhatja:
a) az a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ahol a könyvvizsgálatot jogszabály írja elő;
b) a takarékszövetkezet;
c) a konszolidálásba bevont vállalkozás;
d) a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe;
e) az a vállalkozó, amelyik a 4. § (4) bekezdése szerint – a megbízható és valós kép érdekében – a kivételes esetben eltér a törvény előírásaitól;
f) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó.

(5a) A (3) bekezdésben foglaltakat nem alkalmazhatja a tárgyévi üzleti évet követő üzleti évben a vállalkozó, ha a tárgyévi üzleti év mérlegfordulónapján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt – az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerinti – köztartozása van.

A fentieken túlmenően a társaság létesítő okirata tartalmaz rendelkezéseket a könyvvizsgálóval kapcsolatosan. Az egyszerűsített végelszámolás gond nélküli lefolytatása érdekében véleményem szerint a társaság 2023-as évi beszámolóját kellene először elfogadnia a taggyűlésnek, azt közzétenni, és a beszámoló tartalmára utalva rendelkezni arról, hogy a társaság – amennyiben valóban nem kötelező esetében a könyvvizsgálat (a foglalkoztatottak számáról és egyéb körülményekről nem volt információ a kérdésben) – a továbbiakban megszünteti a könyvvizsgáló megbízását, és a változást a társaság létesítő okiratában is átvezetni rendeli. Azt követően, hogy a cégbíróság ezt a változást a cégnyilvántartásban átvezette, álláspontom szerint emiatt nem lesz további akadálya a végelszámolásról rendelkező taggyűlés megtartásának.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink