hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyesületek: a tagok jogai és kötelezettségei

  • dr. Nagy András ügyvéd

Aki egyesületi tag vagy az szeretne lenni, jó ha tudja, milyen jogok illetik meg, illetve milyen kötelezettségek terhelik. Írásunkból megtudhatja.

Az egyesület tagja jogosult érdemben részt venni az egyesület tevékenységében, rendezvényein. Mint egyesületi tagot a többi taggal egyenlő jogok illetik meg és egyenlő kötelezettségek terhelik, kivéve, ha az alapszabály különleges jogállású tagságot határoz meg.

De mi is ez a bizonyos különleges jogállású tagság? Az úgynevezett rendes tagság mellett számtalan alapszabály ismer pártoló vagy tiszteletbeli tagságot is. Ha valaki az egyesület céljával azonosulva, annak érdekében szponzorálni vagy támogatni szeretné az egyesületet, van rá lehetősége – pártoló tagként részt vehet az egyesület életében. Itt fontos megjegyezni, hogy a pártoló tag nem rendelkezik a rendes tag minden jogosítványával. 

Tegyünk említést az olyan tagokról is, akik az egyesülettel kapcsolatban állnak vagy álltak, és őket az egyesület tiszteletbeli tagsággal kívánja felruházni! Általában ők sem rendelkeznek a rendes tagokat megillető jogosítványokkal, például szavazati joggal.

Visszatérve a „rendes tagságra“: a tag az egyesület bármelyik tisztségére megválasztható. Felszólalhat a közgyűlésen, indítványokat tehet, szavazhat. Tagsági jogait alapvetően személyesen gyakorolhatja, de megteheti képviselőn keresztül is, ha azt az alapszabály lehetővé teszi [Ptk. 3:65. § (3)]. 

Felmerül a kérdés: örökölhető vagy átruházható-e az egyesületi tagsági jog. A válasz röviden az, hogy a tagsági jogok forgalomképtelenek (tehát másra nem ruházhatók át) és nem örökölhetőek, a tag halála megszünteti a tagságot [Ptk. 3:65. § (3)].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyesületi tagok egyéb jogait és kötelezettségeit!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Írásunk első részét itt találja.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X