hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hasznos tudnivalók az egyesületek szabályozásáról

  • dr. Nagy András ügyvéd

Az egyesület a civil személyegyesülések alapvető szervezeti formája, a tagok önszerveződő közössége valamely cél, tevékenység érdekében. Egyesületi cél tipikusan kulturális, művészeti, tudományos, sportjellegű lehet.

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:63. §-a az egyesület fogalmát úgy határozza meg, hogy az egyesület a tagok közös, tartós, alapszabályban meghatározott céljának folyamatos megvalósítására létesített, nyilvántartott tagsággal rendelkező jogi személy.

Az egyesületnek vagyonnal kell rendelkeznie, e vagyon minimális mértékéről a törvény azonban nem szól. Fontos tudnivaló, hogy az egyesület e vagyonát kizárólag céljának megfelelően és annak érdekében használhatja fel.

Az egyesületet sokan keverik össze az alapítvánnyal. Az alapítványtól úgy tudjuk legegyszerűbben megkülönböztetni, hogy az egyesület személyeket egyesít, vagyis a hangsúly inkább a személyek együttműködésén van valamely – az alapszabályban rögzített – cél érdekében, míg az alapítvány vagyont egyesít.

Nagy előnye az egyesületnek, hogy minden olyan tevékenység végzése céljából alapítható, amely összhangban áll az Alaptörvénnyel, és amelyet törvény nem tilt [2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról (Civiltv.) 3. § (4)].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szabályozás egyéb részleteit!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X