hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társaságiadó-alap módosítása a külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetése alapján

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A cikk sorra veszi a befektetett eszközök között kimutatott, külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetésének különböző eseteihez (értékesítés, nem pénzbeli hozzájárulásként történő szolgáltatás, átalakulás, egyesülés, szétválás, kedvezményezett részesedéscsere) kapcsolódóan a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint alkalmazandó adóalap-módosító tételeket. Kitér arra is, hogy mi az eljárás, ha a gazdasági események során bejelentett részesedés kivezetése történik.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK, MÓDOSÍTÓ TÉTELEK

1. A részesedés értékesítése, értékvesztés elszámolása, nem pénzbeli hozzájárulásként (apport) történő juttatása

Értékesítés, apport esetén a vállalkozás pénzügyi műveletek bevételeként árfolyamnyereséget, vagy pénzügyi műveletek ráfordításaként árfolyamveszteséget számol el attól függően, hogy az ellenérték nagyobb vagy kisebb a könyv szerinti értéknél. Az értékvesztést ráfordításként, a visszaírást ráfordítást csökkentő tételként kell elszámolni.

Az árfolyamnyereség, árfolyamveszteség és az értékvesztés elszámolása, illetve visszaírása része az adózás előtti eredménynek és az adóalapnak, általában nem jár társasági adóalap-módosítással.
https://adozona.hu/jogtar/526_1996_LXXXI_torveny_tarsasagi_adorol

2. Nem realizált árfolyam-különbözet kimutatása, figyelembevétele az adóalapnál [Tao-törvény 7. § (1) dzs), 8. § (1) dzs)]

A külföldi pénzértére szóló részesedést a mérlegfordulónapi árfolyammal értékelni kell. Ha az értékelés során az árfolyamváltozás miatt nő a részesedés értéke, akkor az adózó nem realizált árfolyamnyereséget számol el, amellyel – adóévenként meghozott döntése alapján – csökkentheti az adóalapot. Az ilyen részesedés befektetett eszközök közül történő kikerülésekor (részbeni kikerülésekor, ideértve az értékvesztés elszámolását is a korábban levont összeg (részbeni kivezetés esetén arányos része) növeli az adózás előtti eredményt.

Ha a mérlegfordulónapi értékelés során az árfolyamváltozás miatt korábban csökkent a részesedés értéke, és a nem realizált árfolyamveszteséggel az adózó növelte az adóalapot (amelyet köteles alkalmazni, ha érvényesít csökkentő tételt), akkor a korábban növelő tételként figyelembe vett összeggel (részbeni kivezetés – például értékvesztés elszámolása – esetén arányos részével) csökkenti az adózás előtti eredményt.

A korábbival ellentétes módosítás oka, hogy a nem realizált árfolyam-különbözet az értékeléskor el lett számolva az eredménnyel szemben, csak – átmenetileg – nem képezett adóalapot (ha így döntött a vállalkozás) abból a megfontolásból, hogy az még nem volt véglegesnek tekinthető. Az ellentétes módosítással biztosított, hogy összességében a ténylegesen realizált árfolyamnyereség, árfolyamveszteség képezzen adóalapot.

Ha az adózó nem élt (nem minden adóévben élt) az adóalap-módosítással, akkor a nem realizált árfolyamnyereség része az adóalapnak, a nem realizált árfolyamveszteség pedig elismert ráfordítás.

Kivétel: Bejelentett részesedés kivezetése esetén a korábbi csökkentő tétellel nem kell növelni a korábbi növelő tétellel nem lehet csökkenteni az adóalapot. Ennek indoka, hogy a számviteli elszámolásból következően kivezetéskor már csak az elszámolt nem realizált árfolyam-különbözettel módosított könyv szerinti értékhez képest mutatható ki (realizált) árfolyamnyereség/veszteség.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy miként kell módosítani az adóalapot bejelentett részesedés érétkesítése, apportálása, ráfordítás elszámolása és más ügyletek esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs