hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a NAV tao-felajánlásról szóló információs füzete

 • adozona.hu

Megjelent csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tao-felajánlásról szóló információs füzete, melyben azokról a társaságiadó-felajánlással kapcsolatos legfontosabb információkról olvashatnak, melyek segíthetnek a társasági adó felajánlásában, illetve a jóváírás érvényesítésében.

Tartalomjegyzék:

 1. Milyen kedvezményezett célokra lehet felajánlást tenni?
 2. Minden esetben szükséges az igazolás?
 3. A rendelkezőnyilatkozat
 4. Hogyan tehető felajánlás az adóelőleg terhére?
 5. Hogyan tehető felajánlás a fizetendő adó terhére?
 6. Mi minősül kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak?
 7. Mi szükséges a felajánlott összeg átutalásához?
 8. Hogyan jut a kedvezményezett a felajánlott összeghez?
 9. Mi történik fizetési késedelem esetén?
 10. Mikor illeti meg a felajánló társaságot az adójóváírás?
 11. Mekkora mértékű az adójóváírás összege?
 12. Mikor van az adójóváírás napja?
 13. Milyen esetekben módosulhat az adójóváírás összege?
 14. Mit tesz a NAV az igazolásban szereplő összeget meghaladó felajánlások esetén?
 15. Mi történik túlutalás esetén?
 16. Alkalmazható együttesen az adófelajánlás, valamint a film- és sporttámogatás adókedvezménye?

1. Milyen kedvezményezett célokra lehet felajánlást tenni?

A társaságiadó-felajánlás (rendelkezés az adóról) a 2022-es adóévben is elérhető az adózók számára.

Ha az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao. tv.) biztosított lehetőséggel élve az adóévi adóelőleg, illetve adó meghatározott részéről kedvezményezett célra felajánlást tesz, akkor a felajánlás kedvezményezett(ek) részére történő juttatását – a szükséges feltételek fennállása esetén – a NAV teljesíti.

Az adózót a felajánlott és az átutalt összegre tekintettel jóváírás illeti meg, amit a NAV vezet át csökkentő tételként az adózó adószámlájára, társasági adónemre. Az adózó a felajánlástól függetlenül adóelőleg-, és adófizetési kötelezettségének az általános szabályok szerint tesz eleget, ezek teljesítése alól a rendelkező nyilatkozatok megtételével sem mentesül (Tao. tv. 24/A. § (5) bekezdés).

Az adózó az alábbi kedvezményezett célokra tehet felajánlást (Tao. tv. 24/A. (3) bekezdés):

 • filmalkotás támogatására, a Tao. tv. 22.§ (2) bekezdése szerint,
 • látványcsapatsport támogatására, a Tao. tv. 22/C. § (1)-(1a) bekezdése szerint.

A kedvezményezett célok tehát megegyeznek azokkal a támogatási célokkal, amelyek alapján adókedvezmény vehető igénybe. Ennek következtében a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong és a röplabda sportágban működő sportszervezeteknek is tehető adófelajánlás (Tao. tv. 4. § 41. pont).

Az adó felajánlható bármely kedvezményezett célra, az egyes kedvezményezett célok között megosztva is, továbbá – látványcsapatsport támogatásakor – a támogatási jogcímek között megosztva is lehet rendelkezni (Tao. tv. 24/A. § (7), (8) bekezdés). Ez a kombinált rendelkezési lehetőség vonatkozik az adóelőleg-kötelezettséggel kapcsolatos nyilatkozat módosítására is.

2020. november 27-től új jogcímmel (Tao. tv. 22/C. (1a) bekezdés) bővült a látványcsapatsportok támogatásának rendszere.

A Magyar Olimpiai Bizottságon kívül minden más kedvezményezettnek adható támogatás a veszélyhelyzettel, a kormány által elrendelt egészségügyi válsághelyzettel, a koronavírus elleni védekezéssel és az országos sportági szakszövetség által előírt biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban közvetlenül felmerülő költségekre.

Támogatható például lázmérő, maszk, gumikesztyű, koronavírus-teszt, tesztelési szolgáltatás, kézfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő, fertőtlenítő folyadék, egészségügyi védőruházat megvásárlásának költsége. E költségek támogathatósága 100 százalékos lehet bármely kedvezményezettnél, így például a hivatásos sportszervezetnél is.

Az adózó a kedvezményezett célra történő felajánlásáért a kedvezményezett szervezettől főszabály szerint ellenszolgáltatásra nem jogosult (a főszabály alól kivétel a szponzori szerződéssel juttatott kiegészítő sportfejlesztési támogatás), az ezzel ellentétes megállapodás semmis. Ha az ilyen megállapodás alapján – bármely kedvezményezett célra – felajánlott összeget a NAV mégis átutalja, akkor

 • a felajánlás kedvezményezettje köteles azt a NAV által kezelt elkülönített számlára visszautalni a felajánlást tett adózó azonosítására szolgáló adatok feltüntetésével,
 • az adózó pedig nem jogosult a jóváírásra (Tao. tv. 24/A. § (6) bekezdés).

A teljes információs füzet ITT érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs