Megjelent a NAV tao-felajánlásról szóló információs füzete

 • adozona.hu

Megjelent csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tao-felajánlásról szóló információs füzete, melyben azokról a társaságiadó-felajánlással kapcsolatos legfontosabb információkról olvashatnak, melyek segíthetnek a társasági adó felajánlásában, illetve a jóváírás érvényesítésében.

Tartalomjegyzék:

 1. Milyen kedvezményezett célokra lehet felajánlást tenni?
 2. Minden esetben szükséges az igazolás?
 3. A rendelkezőnyilatkozat
 4. Hogyan tehető felajánlás az adóelőleg terhére?
 5. Hogyan tehető felajánlás a fizetendő adó terhére?
 6. Mi minősül kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak?
 7. Mi szükséges a felajánlott összeg átutalásához?
 8. Hogyan jut a kedvezményezett a felajánlott összeghez?
 9. Mi történik fizetési késedelem esetén?
 10. Mikor illeti meg a felajánló társaságot az adójóváírás?
 11. Mekkora mértékű az adójóváírás összege?
 12. Mikor van az adójóváírás napja?
 13. Milyen esetekben módosulhat az adójóváírás összege?
 14. Mit tesz a NAV az igazolásban szereplő összeget meghaladó felajánlások esetén?
 15. Mi történik túlutalás esetén?
 16. Alkalmazható együttesen az adófelajánlás, valamint a film- és sporttámogatás adókedvezménye?

1. Milyen kedvezményezett célokra lehet felajánlást tenni?

A társaságiadó-felajánlás (rendelkezés az adóról) a 2022-es adóévben is elérhető az adózók számára.

Ha az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao. tv.) biztosított lehetőséggel élve az adóévi adóelőleg, illetve adó meghatározott részéről kedvezményezett célra felajánlást tesz, akkor a felajánlás kedvezményezett(ek) részére történő juttatását – a szükséges feltételek fennállása esetén – a NAV teljesíti.

Az adózót a felajánlott és az átutalt összegre tekintettel jóváírás illeti meg, amit a NAV vezet át csökkentő tételként az adózó adószámlájára, társasági adónemre. Az adózó a felajánlástól függetlenül adóelőleg-, és adófizetési kötelezettségének az általános szabályok szerint tesz eleget, ezek teljesítése alól a rendelkező nyilatkozatok megtételével sem mentesül (Tao. tv. 24/A. § (5) bekezdés).

Az adózó az alábbi kedvezményezett célokra tehet felajánlást (Tao. tv. 24/A. (3) bekezdés):

 • filmalkotás támogatására, a Tao. tv. 22.§ (2) bekezdése szerint,
 • látványcsapatsport támogatására, a Tao. tv. 22/C. § (1)-(1a) bekezdése szerint.

A kedvezményezett célok tehát megegyeznek azokkal a támogatási célokkal, amelyek alapján adókedvezmény vehető igénybe. Ennek következtében a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong és a röplabda sportágban működő sportszervezeteknek is tehető adófelajánlás (Tao. tv. 4. § 41. pont).

Az adó felajánlható bármely kedvezményezett célra, az egyes kedvezményezett célok között megosztva is, továbbá – látványcsapatsport támogatásakor – a támogatási jogcímek között megosztva is lehet rendelkezni (Tao. tv. 24/A. § (7), (8) bekezdés). Ez a kombinált rendelkezési lehetőség vonatkozik az adóelőleg-kötelezettséggel kapcsolatos nyilatkozat módosítására is.

2020. november 27-től új jogcímmel (Tao. tv. 22/C. (1a) bekezdés) bővült a látványcsapatsportok támogatásának rendszere.

A Magyar Olimpiai Bizottságon kívül minden más kedvezményezettnek adható támogatás a veszélyhelyzettel, a kormány által elrendelt egészségügyi válsághelyzettel, a koronavírus elleni védekezéssel és az országos sportági szakszövetség által előírt biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban közvetlenül felmerülő költségekre.

Támogatható például lázmérő, maszk, gumikesztyű, koronavírus-teszt, tesztelési szolgáltatás, kézfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő, fertőtlenítő folyadék, egészségügyi védőruházat megvásárlásának költsége. E költségek támogathatósága 100 százalékos lehet bármely kedvezményezettnél, így például a hivatásos sportszervezetnél is.

Az adózó a kedvezményezett célra történő felajánlásáért a kedvezményezett szervezettől főszabály szerint ellenszolgáltatásra nem jogosult (a főszabály alól kivétel a szponzori szerződéssel juttatott kiegészítő sportfejlesztési támogatás), az ezzel ellentétes megállapodás semmis. Ha az ilyen megállapodás alapján – bármely kedvezményezett célra – felajánlott összeget a NAV mégis átutalja, akkor

 • a felajánlás kedvezményezettje köteles azt a NAV által kezelt elkülönített számlára visszautalni a felajánlást tett adózó azonosítására szolgáló adatok feltüntetésével,
 • az adózó pedig nem jogosult a jóváírásra (Tao. tv. 24/A. § (6) bekezdés).

A teljes információs füzet ITT érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs