Külföldi pénznemben szerzett bevétel és felmerült költség megállapításának fő szabályai

  • Lepsényi Mária adószakértő

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a magánszemélyek külföldön vállalnak munkát, illetve más módon szereznek külföldről származó bevételt, vagy bevételükre ugyan belföldön tesznek szert, de nem forintban, hanem valamely külföldi pénznemben, vagy tevékenységük végzése során olyan kiadásokat teljesítenek, amelyek nem forintban, hanem valutában merülnek fel. Cikkünkben a külföldi pénznemben szerzett bevétel és felmerült költség megállapításának szabályait mutatjuk be.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 5. § (1) bekezdése szerint a jövedelem megállapítása során a bevételt és a költséget forintban kell meghatározni.

Ez az általános érvényű rendelkezés az irányadó az önálló és a nem önálló tevékenységből származó, az egyéb összevonás alá eső jövedelmek, továbbá az elkülönülten adózó jövedelmek esetében is, illetőleg ezt a szabályt kell követniük a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak is jövedelmük meghatározása során.

Az Szja tv. 5. § (7) bekezdésében foglaltak értelmében a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alapul vételével kell forintra átszámítani. Olyan külföldi pénznem esetében pedig, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam oldalán, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni a forintra történő átszámítás során.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 66. § (1) bekezdése értelmében a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget is forintban kell teljesíteni. Az Art. 2. számú melléklet I/A/1. pontja pedig úgy rendelkezik, hogy a magánszemélynek a személyi jövedelemadójáról benyújtott bevallásában az adatokat forintban kell feltüntetnie.

Hallgassa meg az Adózóna fizetési kedvezményi eljárásokról szóló podcastját is!

Ugyanígy kell eljárnia egyébként a munkáltatónak, kifizetőnek is, ha egy magánszemély részére valamely külföldi pénznemben teljesít Magyarországon adóköteles vagy adatszolgáltatással érintett kifizetést, hiszen az Art. 50. § (2) bekezdése szerinti bevallásban és a kontroll adatszolgáltatásokban is forintban kell szerepeltetni a kifizetett, juttatott bevételekre vonatkozó adatokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből a külföldi pénznemben keletkezett bevétel és költség megállapításának magánszemélyekre vonatkozó fő szabályain túl megismerheti az egyéni vállalkozókra vonatkozó speciális szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs