72 találat a(z) deviza cimkére

Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek forintértékének meghatározása Kérdés

Katás – devizás számla árfolyam-különbözete Kérdés

Munkabérutalás devizában Kérdés

Négy nullát lecsapnak az iráni deviza végéről, és új nevet is kap Cikk

Az iráni parlament jóváhagyta, hogy négy nullát "levágjanak" a jelenlegi fizetőeszköz, a rial végéről, és egyben átkeresztelik a nemzeti valutát, amelynek új neve toman lesz.

Devizamanipuláció: visszautasítja Kína az USA vádját Cikk

A kínai központi bank visszautasította az amerikai vádat, miszerint Peking devizamanipulációt folytat, miközben a külügyminisztérium elismerte, hogy a múlt héten bejelentett, legújabb amerikai büntetővámokra válaszlépésként Kína felfüggesztette az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását.

Devizás előlegszámla árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk szálláshely-szolgáltatásra előleget kér be nyáron érkező vendégeitől. A leendő vendég elutalja a szolgáltató HUF-os Erste bankszámlájára EUR-ban az előleg összegét. Helyesen jár-e el a szolgáltató, ha előleg számla kibocsátásakor EUR-ban kiállítja a számlát, de nem a teljesítéskori MNB árfolyamot használja, hanem az Erste Bank árfolyamát, amelyen a bank forintosította a beérkező előleget? Számviteli politikájában választhat többféle váltóhelyet? Normál esetben az MNB által közzétett árfolyamokkal forintosítja devizás számláit. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel,

Forintos számla devizában kiegyenlítve Kérdés

Tisztelt Szakértő! A parterünk a forintban kiállított számlánkat emberi hiba miatt az eurós bankszámlánkra utalta át, így nálam keletkezett egy árfolyamveszteség. Ő azzal érvel, hogy mivel mindkét bankszámlaszám fel volt tüntetve a számlán, így bármelyikre utalhat, és ő forintot utalt, az én problémám, hogy ezt milyen árfolyamon könyvelte a bankom. Tényleg el kell fogadnom a veszteséget vagy van valamilyen jogcímem, hogy ezt az összeget követeljem tőle?

Devizavásárlás saját cégtől Kérdés

Az Mt.154. §-a kimondja, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ezzel kapcsolatban a kérdésem: mivel a társaság bevételei euróban vannak, van-e törvényi akadálya, hogy a saját cégemtől eurót vásároljak , hogy én váltsam át az eurót forintra? Ha nincs, milyen árfolyamon tehetem meg? MNB deviza közép-árfolyamon kell? Köszönettel!

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Egyéni vállalkozónak külföldi vevő fizet jogdíjat termékek értékesítése után. A jogdíjról USD fizetési értesítőt küld az eladásokról, és a lezárt időszak szerint fizetendő összegről. Az ellenérték azonban EUR devizaszámlára érkezik. Kérdésem, hogy a számlát dollárban vagy euróban kell-e kiállítani? Forintra történő átváltásnál melyik pénznem árfolyamát vegyem alapul?

Áttérés devizás könyvvezetésre: ezeket mérlegelje, mielőtt vált! Cikk

Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttérésre milyen határidők és jogszabályi követelmények vonatkoznak? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Áttérés devizás könyvvezetésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttéréshez milyen határidők és jogszabályi követelmények vannak? Válaszukat köszönjük!

Közösségi termékértékesítés esetén használt árfolyam számlázáskor/vonatkozó áfabevallási időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi termékértékesítésnél Ft-tól eltérő deviza esetén mely napra vonatkozó árfolyamot kell használni a kibocsátott számlában? A számla az áfabevallás mely időszakában kerül bevallásra? Köszönjük!

A nemzeti devizákat alkalmaznák a kétoldalú kereskedelemben? Cikk

Moszkva minden országgal a nemzeti devizák alkalmazását részesítené előnyben a dollár helyett a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban, de a javaslat megvalósításának a részleteit még ki kell dolgozni – közölte ma Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Sokat gyengült a forint Cikk

Nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben.

Devizaellátmány járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az EU több országába 183 napot meghaladó időtartamra kiküldi a munkavállalóit. Személyi jövedelemadót külföldön fizetnek a bér után, járulékokat pedig "csak" a magyarországi munkaszerződésben meghatározott bér után. A devizaellátmány adózásával kapcsolatosan több eltérő információt olvastam. Évekig elfogadott álláspont volt, hogy ez után nem kell itthon járulékot fizetni. 2010-ről olvastam egy ÉVOSZ tájékoztatót, mely szerint az APEH elnöke azt írta, hogy a devizaellátmány egyéb munkajövedelem, és nem képezi járulék alapját. Bírósági állásfoglalásban viszont bérjövedelemnek tekintették. Mi a ma érvényben lévő szabályozás? Mi a NAV jelenlegi állásfoglalása ebben a témában? Szocho és szakképzési hozzájárulás alapját képezi? Egyéni járulékok? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close