Kánikulai hőség – mutatjuk, mit érdemes tudni a munkáltatói teendőkről, kifizetői juttatásokról

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A kánikulai hősének örülhetnek a nyaralók, ám sokan kénytelenek munkahelyükön az izzasztó melegben is helytállni. Cikkünkben a munkáltatók, kifizetők feladataival összefüggő legfontosabb adózási tudnivalókat összegeztük.

Amikor az országos tisztifőorvos elrendeli a hőségriasztást, egyénileg és intézményesen fokozott védekezésre van szükség.

Az egyéni védekezés keretében elsősorban az a fontos, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását, viszont mindenki ügyeljen a fokozott folyadékpótlásra.

Az egyéni védekezés mellett a hőségnapokon a jogszabályok a munkáltatókat is rendkívüli intézkedésekre kötelezik.

A részletes szabályokat a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet tartalmazza.

Előírja, hogy a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbe iktatni a melegnek vagy minősülő munkahelyeken.

A „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvételét itt vásárolhatja meg.

A munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint:

  • az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása nem minősül adóköteles bevételnek [Szja tv. 4. § (2a) bekezdés];
  • a védőeszközök, egészségvédelmi eszközök kötelező juttatása adómentes nem pénzbeli juttatásnak minősül, amely után sem a munkavállalót, sem a munkáltatót nem terheli adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség [Szja tv. 1. számú melléklet 8.8. pont].

A kötelező intézkedések keretében a melegnek minősülő munkahelyeken a munkavállalók részére kötelező védőitalként igény szerint, de legalább fél óránként 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet (amely lehet palackozott víz, ballonos víz, ásványvíz), vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt biztosítani. Az ital cukortartalma, ha nem mesterséges édesítőszerrel ízesített, legfeljebb 4 súlyszázalék lehet. A védőital juttatása előírás szerint a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet, úgy, hogy elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.

Fontos azonban, hogy amennyiben a juttatás nem felel meg a védőital jogszabály által meghatározott követelményeinek, azaz például energiaital, gyümölcslé, kávé stb., vagy ha a juttatás fagylalt, jégkrém, más hűtött élelmiszer, úgy az nem adómentes, hanem a Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontjának első fordulata értelmében egyes meghatározott juttatásnak minősül, mely esetben a juttatót a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyijövedelemadó- és 13 százalék szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség terheli.

Az Adózóna írásait szja / ekho / különadó témakörben itt olvashatja el.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. CXXVII. törvény (Áfa tv.) 124. § (1) bekezdésének k) pontja szerint az italt terhelő előzetesen felszámított adó nem vonható le. Mivel a védőital is italnak minősül, és az Áfa tv. a védőital tekintetében nem tartalmaz mentesítő szabályt az adólevonási tilalom alól, a védőitalt terhelő általános forgalmi adó nem helyezhető levonásba, még abban az esetben sem, ha a védőital juttatására jogszabályi rendelkezés alapján kerül sor. A védőitallal kapcsolatos áfa elszámolása során figyelemmel kell lenni továbbá az Áfa tv. 70. § (1) bekezdésének b) pontjára is, amely szerint az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek is. Ennek megfelelően a védőital juttatásával kapcsolatban felmerült járulékos költségeket (például vízadagoló automata bérleti díja, műanyag poharak díja) terhelő általános forgalmi adó sem helyezhető levonásba.

Amennyiben a munkavállalóknak juttatott védőital jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költsége anyagjellegű ráfordításként számolható el. Ha viszont a munkavállalóknak juttatott védőital nem jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költségét személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.

Hőségriasztás idején a bentlakást nyújtó szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászoruló, utcán élő embereknek is, valamint, ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik. A befogadott személyek krízisellátásban részesülnek, azaz a riasztás visszavonásáig biztosítani kell számukra a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket, illetve a kiszáradás megelőzésére a szükséges folyadékpótlást. Ezek a juttatások a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.5. pontja alapján adómentesek. A juttatások parmétereire vonatkozó korlátozások nincsenek, így például a párakapuk üzemeltetése miatt sem keletkezik adókötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink