hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vigyázzon, kinek adja az 1 százalékot! Itt a lista a kizárt szervezetekről

  • adozona.hu

Közzétette honlapján a NAV azoknak a civil szervezeteknek a névsorát, amelyeket az adóhatóság kizárt abból a lehetőségből, hogy a magánszemélyek részükre felajánlhassák személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. A listán 1444 szervezet neve szerepel.

A kimutatásban azon civil kedvezményezettek adatai szerepelnek, amelyeket az állami adóhatóság a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (Szf. tv.) 6/C § (3) bekezdésében foglaltak alapján, 2013. december 31-éig jogerőre emelkedett határozatában kizárt a 2014. rendelkező évben tett, szja 1 százalékos felajánlásokból.

A kizáró okok a következők:

– a kedvezményezett nem küldte meg az állami adóhatósághoz a 2008., 2009., 2010, vagy 2011. rendelkező évre vonatkozóan az adott évben január 01. és december 31. között részére átutalt szja 1 százalékos összeg felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó (08, 09, 10 vagy 11KOZ számú) elektronikus közleményt,

– a kedvezményezett a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltette, és az állami adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta,

– az adóhatóság az átutalt szja 1 százalékos összeg közcélú tevékenységnek megfelelő felhasználásának az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.

A kizárt szervezetek listáját ITT érheti el a csatolt dokumentumok között.

A tavaly novemberben megjelent hírek szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) két olyan alapítványnál folytatott vizsgálatot, amelyek közel egymilliárd forintot kaszáltak a felajánlott egy százaléknyi adókból, de mindössze 68 millió forintot költöttek a támogatott célokra. Tudatos és agresszív médiakampányt folytattak: a működési költségeik több mint 80 százaléka a hirdetéseket és a reklámokat fedte le, több száz internetes "domain-nevet" tartottak fenn, hogy az összes kapcsolódó keresőszóval ezekre az alapítványokra találjanak rá az internetezők.

Lapértesülések szerint a két, Kehi és NAV által vizsgált civil szervezet a Daganatos.hu Alapítvány, és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány. A két szervezet nem szerepel a NAV most közzétett listáján, vagyis az idén is gyűjthetik az 1 százalékokat. További információkról ITT olvashat.

Érdekesség, hogy az internetes keresés optimalizálásáért folytatott harcba más szervezetek is erőteljesen bekapcsolódtak. A Google-keresőben a daganatos.hu keresőszó esetén három civil szervezet is megelőzi jelenleg az ilyen néven futó alapítványt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close