hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változhat az szja-törvény: kevesebbszer kell majd nyilatkozni, de jobban kell rá figyelni

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat, amely egyebek mellett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt érintő módosítást is tartalmaz.

A törvényjavaslat célja jelentősen csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit. Ennek jegyében a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása lehetővé teszi a magánszemély számára, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatát – hasonlóan a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéhez tett nyilatkozathoz – ne kelljen évente újból megismételnie, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben nem történt változás.

A javaslat szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben az adóelőleg-nyilatkozatra vonatkozó 48. paragrafus új (2a) bekezdéssel egészül ki, amelynek alapján az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye esetében a jogosult magánszemély úgynevezett folytatólagos nyilatkozatban kérheti, hogy a kifizető a nyilatkozatot mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, ameddig a magánszemély nem nyújt be újat, vagy nem kéri a korábban tett nyilatkozata mellőzését.

Ez az említett három kedvezmény tekintetében számottevően csökkentheti a munkáltatók, kifizetők adminisztrációs terheit, sőt, a papír alapú környezetkárosítást is, mivel év elején nem kell újra meg újra nyilatkozatokat kitölteni, iktatni, sürgetni stb.

Ugyanakkor a folytatólagos nyilatkozat nagyobb felelőséget ró a magánszemélyekre, az ezzel összefüggő garanciális szabály ugyanis kimondja, hogy ha a magánszemély új nyilatkozat benyújtásával nem jelzi a jogosultság feltételeiben bekövetkezett változást, és a folytatólagos nyilatkozatban foglaltak alkalmazása miatt az adóhatóság adóhiányt állapít meg, a magánszemélyt terhelő jogkövetkezmények (késedelmi pótlék, adóbírság) nem mérsékelhetők. Ezért fontos, hogy a magánszemély fokozottan ügyeljen az esetleges változások esetén szükséges teendőire!

Emellett változatlanul érvényesek maradnak azok az előírások, amelyek kimondják, hogy ha a megfelelő nyilatkozat hiányában a jogosulatlanul érvényesített kedvezmény miatt év végén keletkező befizetési különbözet az adóévben a 10 ezer forintot meghaladja, a befizetési különbözet után az adóévre vonatkozó bevallásban külön feltüntetve 12 százalék különbözeti bírságot is kell fizetni.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni.

Egyebekben adóelőleg-nyilatkozat továbbra is adható lesz az adóéven belül visszavonásig. Nem változik, hogy a nyilatkozat történhet írásban a kifizető számára, vagy a magánszemély által az az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerinti elektronikus azonosítási szolgáltatás alkalmazásával, az erre a célra létrehozott elektronikus felületen az adóhatóság felé. Utóbbi esetben az állami adó- és vámhatóság a nyilatkozatot elektronikus úton továbbítja a kifizető részére.

Jó tudni, hogy ha a magánszemély írásban és elektronikus felületen is tett adóelőleg-nyilatkozatot, a kifizetőnek az írásban átadott adóelőleg-nyilatkozatot kell figyelembe vennie.

Fontos, hogy az adóelőleg-nyilatkozat tartalmát érintő bármely változás esetén a magánszemély köteles haladéktalanul újra nyilatkozni! A magánszemély valótlan nyilatkozatáért a kifizető nem felel, de továbbra is kötelezettsége a kifizetést megelőzően tájékoztatni a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat lehetőségéről és az adott vagy nem adott nyilatkozat következményeiről.

A nyilatkozatnak minden esetben tartalmaznia kell a nyilatkozó magánszemély nevét és adóazonosító jelét, valamint a nyilatkozó magánszemély adóelőleget megállapító munkáltatójának, rendszeres bevételt juttató kifizetőjének nevét (elnevezését) és adószámát, ezen felül pedig minden olyan tényt, adatot, amely szükséges az igényelt kedvezmény érvényesítéséhez. A jogosultságot bizonyító dokumentumokat (például orvosi igazolás) továbbra sem kell csatolni, azokat a magánszemélynek kell az elévülésig (5 év) megőriznie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31