hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

1. Vadászati jog haszonbérbe adásából származó jövedelem

Ahogy arra sorozatunk első részében utaltunk, a vadászati joggal kapcsolatos adókötelezettségek teljesítését leginkább az nehezíti, hogy az adótörvények nem tartalmaznak erre vonatkozó külön rendelkezéseket. A vadászati jog ugyan szorosan kapcsolódik egy adott földterülethez mint ingatlanhoz, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonos az adózása a földterület adózásával. Ennek oka, hogy a földtulajdonos a vadászati jogot a termőföld haszonbérbeadásától függetlenül, önálló szerződés keretében is hasznosíthatja.

Cikkünk első két részét itt olvashatja el!

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelez

A vadászati jog haszonbérbe adásának megítélése az általános forgalmi adó rendszerében

Korábbi írásunkban utaltunk rá, hogy a földtulajdonosok közössége az általános forgalmi adó alanyának minősül. Az áfatörvény 5. § (2) bekezdése kimondja ugyanis, hogy ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóságra vagy ingatlanra – mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra – irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége. Tehát a földtulajdonosok közössége a vadászati jog haszonbérbeadása kapcsán áfaalanynak minősül (az más kérdés, hogy főszabály szerint az említett tevékenység adómentes az áfatörvény szerint, hacsak azt nem teszik adókötelessé). Az áfatörvénytől eltérően a személyi jövedelemadó szempontjából tehát nem tekinthető önálló adóalanynak a földtulajdonosok közössége.

Általánosságban elmondható, hogy az szja-törvény 1. számú melléklet 9.4.1. pontja, illetve 9.8.1. pontja alkalmazhatóságának kérdése merül fel a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem kapcsán.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy miként értelmezi az szja-törvény a vadászati jog haszonbérbe adásából származó jövedelmet, továbbá mit jelent a kompetencia!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Gyurkó Antal

Tisztelt Szakértő! Az írásának utolsó előtti bekezdésében olvashatunk arról, hogy a vadásztársaság a tagja felé felszámított díj esetében áfaköteles ügyletet teljesít. Ez OK. Mi a helyzet abban az esetben, ha a vadásztársaság engedélyez a tagja számára egy szarvasbika lelövést, melyért díjat nem számít fel. Nincs pénzmozgás, nincs forgalom, nincs forgalmi adó sem. Mi lesz a trófea sorsa? Ki lesz annak a jogos birtokosa? Régi szokásjog alapján sok vadásztársaság szabályzatában szerepel az, hogy: "Az elejtett vad belsősége és trófeája az elejtőt illeti." Megállja a helyét ez napjainkban is? Keletkezik-e bármilyen adókötelezettség a felek részéről?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close