Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
2

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

1. Vadászati jog haszonbérbe adásából származó jövedelem

Ahogy arra sorozatunk első részében utaltunk, a vadászati joggal kapcsolatos adókötelezettségek teljesítését leginkább az nehezíti, hogy az adótörvények nem tartalmaznak erre vonatkozó külön rendelkezéseket. A vadászati jog ugyan szorosan kapcsolódik egy adott földterülethez mint ingatlanhoz, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonos az adózása a földterület adózásával. Ennek oka, hogy a földtulajdonos a vadászati jogot a termőföld haszonbérbeadásától függetlenül, önálló szerződés keretében is hasznosíthatja.

Cikkünk első két részét itt olvashatja el!

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelez

A vadászati jog haszonbérbe adásának megítélése az általános forgalmi adó rendszerében

Korábbi írásunkban utaltunk rá, hogy a földtulajdonosok közössége az általános forgalmi adó alanyának minősül. Az áfatörvény 5. § (2) bekezdése kimondja ugyanis, hogy ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóságra vagy ingatlanra – mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra – irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége. Tehát a földtulajdonosok közössége a vadászati jog haszonbérbeadása kapcsán áfaalanynak minősül (az más kérdés, hogy főszabály szerint az említett tevékenység adómentes az áfatörvény szerint, hacsak azt nem teszik adókötelessé). Az áfatörvénytől eltérően a személyi jövedelemadó szempontjából tehát nem tekinthető önálló adóalanynak a földtulajdonosok közössége.

Általánosságban elmondható, hogy az szja-törvény 1. számú melléklet 9.4.1. pontja, illetve 9.8.1. pontja alkalmazhatóságának kérdése merül fel a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem kapcsán.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy miként értelmezi az szja-törvény a vadászati jog haszonbérbe adásából származó jövedelmet, továbbá mit jelent a kompetencia!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Gyurkó Antal

Tisztelt Szakértő! Az írásának utolsó előtti bekezdésében olvashatunk arról, hogy a vadásztársaság a tagja felé felszámított díj esetében áfaköteles ügyletet teljesít. Ez OK. Mi a helyzet abban az esetben, ha a vadásztársaság engedélyez a tagja számára egy szarvasbika lelövést, melyért díjat nem számít fel. Nincs pénzmozgás, nincs forgalom, nincs forgalmi adó sem. Mi lesz a trófea sorsa? Ki lesz annak a jogos birtokosa? Régi szokásjog alapján sok vadásztársaság szabályzatában szerepel az, hogy: "Az elejtett vad belsősége és trófeája az elejtőt illeti." Megállja a helyét ez napjainkban is? Keletkezik-e bármilyen adókötelezettség a felek részéről?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close