hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A vadászati jog haszonbérbe adásának megítélése az általános forgalmi adó rendszerében

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Amint cikksorozatunk első részében utaltunk rá, a vadászati jog hasznosításának egyik jellemző formája annak haszonbérbeadása. Ilyen esetben a földtulajdonosi közösség – a közös képviselője útján – a vadászati jogosultságot haszonbérbe adja jellemzően valamelyik vadásztársaság részére, és az ellenértéket számla ellenében beszedi. A földtulajdonosi közösség pedig a bevétel fenntartási, működési költségeinek elszámolást követően fennmaradt részét területarányosan osztja fel tagjai között.

Jellemző kérdés a vadászati jog haszonbérbe adása kapcsán, hogy

♦         az általános forgalmi adóvak terhelt-e, vagy mentes ez alól;
♦         az ügyletet hogyan kell bizonylatolni;
♦        a kapott bevételt hogyan kell elszámolni a földterület tulajdonosainál.

1.     A vadászati jog haszonbérbe adása és az áfa

Gyakran felmerül a joggyakorlat során az a jogértelmezési probléma, hogy a vadászati jog – ami a földtulajdonjog elválaszthatatlan része – haszonbérbe adása az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján mentes-e az adó alól. Az említett rendelkezés szerint a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel mentes az adó alól az ingatlan(rész) bérbeadása, haszonbérbeadása.

Cikkünk első részét itt olvashatja el!

Az áfatörvény 39. §-a értelmében ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetén a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. Az áfatörvény 39. § (2) bekezdése pusztán példálózó felsorolást ad arra vonatkozóan, hogy mit kell ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnak tekinteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan vezethetők le a vadászati jog haszonbérbe adására vonatkozó áfaelőírások az uniós és a hazai jogszabályokból, továbbá mire kell figyelni a bizonylatolásnál!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close