hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Mind nagy-, mind az apróvadfajok vadászati idénye elkezdődött, illetve elkezdődik a következő hetekben. A vadászati tevékenységhez és annak eredményéhez adókötelezettségek széles palettája kapcsolódik annak ellenére, hogy a kifejezést szinte egyetlen adótörvény sem említi meg. Így a jogszabályok átbogarászása helyett inkább jogértelmezéssel és gyakorlati példákkal juthatunk előre.

Cikksorozatunk első részében a legfontosabb fogalmakat tekintjük át.

A vadászati jog magában foglalja a vadgazdálkodással kapcsolatos, illetve a vadászterületen szabadon élő vadaknak az elejtésére, elfogására vonatkozó jogok és kötelezettségek összességét. A vadászatot a vadászatra jogosult látja el, illetve köteles ellátni (végső esetben a vadászati hatóság a vadászati jog kényszerhasznosítását is elrendelheti).

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (vadvédelmi törvény) 3. § (1) bekezdése szerint a vadászati jog a földtulajdonjog elválaszthatatlan részeként a vadászterületnek minősülő terület tulajdonosát illeti meg. A vadászati jog egy önálló, értékkel bíró vagyoni értékű jog, amelynek hasznosítása a földterület tulajdonosát illeti meg, és azt a tulajdonos a földterület bérbeadása során a többi erdei haszonvételi joghoz hasonlóan fenntarthatja magának, azt a föld bérbeadásától elkülönítetten hasznosíthatja. A vadászati jog hasznosításának a módja vadászterületek kialakításán keresztül vezet. A vadászterület határát megállapító határozat alapján az érintett földtulajdonosok vadászati joggal rendelkező közösséget (tulajdonosi közösség) alkotnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben szó lesz az önálló és a társult vadászati jogról, a jog haszonbérbe adásáról és a földtulajdonosok vadászati közösségéről.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close