hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Mind nagy-, mind az apróvadfajok vadászati idénye elkezdődött, illetve elkezdődik a következő hetekben. A vadászati tevékenységhez és annak eredményéhez adókötelezettségek széles palettája kapcsolódik annak ellenére, hogy a kifejezést szinte egyetlen adótörvény sem említi meg. Így a jogszabályok átbogarászása helyett inkább jogértelmezéssel és gyakorlati példákkal juthatunk előre.

Cikksorozatunk első részében a legfontosabb fogalmakat tekintjük át.

A vadászati jog magában foglalja a vadgazdálkodással kapcsolatos, illetve a vadászterületen szabadon élő vadaknak az elejtésére, elfogására vonatkozó jogok és kötelezettségek összességét. A vadászatot a vadászatra jogosult látja el, illetve köteles ellátni (végső esetben a vadászati hatóság a vadászati jog kényszerhasznosítását is elrendelheti).

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (vadvédelmi törvény) 3. § (1) bekezdése szerint a vadászati jog a földtulajdonjog elválaszthatatlan részeként a vadászterületnek minősülő terület tulajdonosát illeti meg. A vadászati jog egy önálló, értékkel bíró vagyoni értékű jog, amelynek hasznosítása a földterület tulajdonosát illeti meg, és azt a tulajdonos a földterület bérbeadása során a többi erdei haszonvételi joghoz hasonlóan fenntarthatja magának, azt a föld bérbeadásától elkülönítetten hasznosíthatja. A vadászati jog hasznosításának a módja vadászterületek kialakításán keresztül vezet. A vadászterület határát megállapító határozat alapján az érintett földtulajdonosok vadászati joggal rendelkező közösséget (tulajdonosi közösség) alkotnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben szó lesz az önálló és a társult vadászati jogról, a jog haszonbérbe adásáról és a földtulajdonosok vadászati közösségéről.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ipa megosztása alapja kivás vállalkozónál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Heti munkaidőkeret alkalmazható-e?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close