hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendezvények és ajándékok adózása: mikor kell, és mikor nem kell szochót fizetni?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Közeledik a karácsony, a rendezvények és ajándékozások is előtérbe kerülnek ebben az időszakban. Már fél év eltelt a reprezentáció és üzleti ajándékok időszakos szochomentességének kihirdetése óta, mégis bizonytalanságot okoz annak megítélése, hogy egy rendezvény mikor tekinthető reprezentációnak vagy szórakoztató rendezvénynek, illetve az ajándék üzleti jellege miben nyilvánul meg.

Az szja-törvény 70. paragrafusának (4) és (6) bekezdései értelmezésével, valamint a 2021. június 9-én közzétett 318/2021. kormányrendelet ide vonatkozó rendelkezését értelmezzük a továbbiakban.

A szochotörvény 1. paragrafus (4) bekezdésének b) pontjától eltérően 2021. december 31-éig nem kell szochót fizetni az szja-törvény 70. paragrafusának (4) és (5) bekezdései szerinti reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után. Az szja-törvény értelmező rendelkezései [3. § 26., 27. pontjai), valamint a 70. paragrafus (6) bekezdésének b) pontja alapján nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor tekinthető például egy rendezvény reprezentációnak és egy ajándék üzleti ajándéknak, melynek oka abban rejlik, hogy az említett rendelkezések mindegyike vendéglátást és ajándékozást foglal magába.

Az elhatárolás az szja-törvényben keresendő, annak ellenére, hogy az szja-kötelezettséget nem befolyásolja, hogy egy rendezvény reprezentációnak vagy vendéglátásnak minősül, tekintettel arra, hogy mindkét kategóriában a 15 százalék szja-t 1,18-as adóalap után kell kiszámítani.

Annak eldöntése, hogy mit tekintünk reprezentációnak, nem egyszerű feladat. Ugyan az szja-törvény értelmező rendelkezése meghatározza a reprezentáció fogalmát – nevezzük keretszabálynak –, de mivel az adott esemény besorolását csak a háttérinformációk teljes ismeretében lehet eldönteni, ehhez szükséges a megfelelő dokumentáció, és a körülmények teljes ismerete.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, hogyan lehet megkülönböztetni az egyes juttatásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs