hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás szállásdíjának adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Közeledik a szeptember, az iskolát befejező új munkavállalók beléptetése is jellemzően ehhez a hónaphoz kapcsolódik. A dolgozók jelentős része nem az állandó lakóhely közelében talál munkát, így mind a munkáltató, mind az alkalmazott számol a lakhatás támogatásával. Az alábbiakban a magánszemély jövedelmének adózását tekintjük át: milyen költséget, adminisztrációt jelent a munkavállaló lakhatási költségeinek megtérítése?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) alapelvéből következik, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, kivéve, ha törvény ettől eltérően rendelkezik.

Induljunk ki abból, hogy minden jövedelem adóköteles, amelyben a munkavállaló a tevékenység ellenértékeként, illetve a munkaviszonyára tekintettel készpénzben vagy bármilyen más formában részesül! Az adókötelezettséget nem befolyásolja a juttatás célja, miszerint az személyes és/vagy családi szükségletet elégít ki, továbbá az sem, hogy a juttatás valamely dolog vagy szolgáltatás formájában valósul meg.

Az adókötelezettség alól kivételt képeznek azok a juttatások, amelyek az Szja tv. alkalmazásában adómentes jövedelemnek tekintendők, vagy nem minősülnek bevételnek.

Olvassa el a témában "Üzleti utazásnak álcázott nyaralás: így adóznak az egyes juttatások", illetve "Változott a lakhatási támogatás és a munkásszállás adóztatása" című írásunkat is!
Nem vitatható: ha a munkáltató részben vagy egészben térítésmentesen biztosít lakhatást a munkavállaló számára, akkor az a juttatás alapvetően a dolgozó személyes és/vagy családi szükségletét elégíti ki, tehát adóköteles. Ez következik a munka törvénykönyvének ide vonatkozó rendelkezéséből is, mely szerint a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban való megjelenni [2012. évi I. törvény 52. § (1) bekezdésének a) pontja].

Mindezek alapján, ha a munkáltató megállapodik a munkavállalóval, hogy részére lakhatást biztosít, vagy a lakhatáshoz anyagi támogatást nyújt, akkor ez a juttatás – függetlenül attól, hogy az elszállásolás a munkáltató tulajdonában álló ingatlanban vagy általa bérelt lakásban valósul meg, vagy azt a munkavállaló bérli és ahhoz hozzájárul a munkáltató, azaz albérleti hozzájárulást fizet – munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. Ez azt jelenti, hogy a juttatás ellenértéke (szokásos piaci értéke) lesz a jövedelem, melyből a munkáltatót szja-előleg- és járuléklevonási kötelezettség terheli, továbbá szocho és szakho is fizetendő.

Abban az esetben, ha a juttatás nem készpénzben valósul meg, nehézséget okozhat a jövedelemből való levonás. Ilyen esetben a törvény úgy rendelkezik, hogy a munkáltató a vele munkaviszonyban álló magánszemély részére az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is köteles megállapítani, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség. Ekkor a munkáltató a magánszemély helyett a megállapított adóelőleget megfizeti, és a magánszeméllyel szembeni követelésként nyilvántartásba veszi [Szja tv. 46. § (6) a) pontja].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben van lehetőség az adó alóli mentesülésre!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close