hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változott a lakhatási támogatás és a munkásszállás adóztatása

  • adozona.hu

Január 1-jétől megszűnt a lakhatási támogatás adómentessége és változtak a munkásszállásra vonatkozó adószabályok – hívja fel közleményében a figyelmet a NAV.

Mobilitási célú lakhatási támogatás

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény 2019. január 1-jétől hatályon kívül helyezi a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 1. számú mellékletének 2. pont 2.11., illetve a 9. pont 9.7. alpontjait.

A leírtak értelmében megszűnik a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége. Ha a munkáltató továbbra is biztosít ilyen juttatást a munkavállalónak, abban az esetben az a felek közti jogviszony alapján, bérjövedelemként válik adókötelessé.

Munkásszállásra vonatkozó szabályok

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségéhez kapcsolódó, valamit egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló 2018. évi LXXXII. törvény alapján kedvezően változnak a munkásszálláson történő elhelyezés feltételei.

Az szja-törvény 2018. december 31-éig hatályos rendelkezése szerint az adómentesség (egyéb feltételek fennállása esetén) akkor biztosítható a munkavállaló részére, ha a munkásszálláson elhelyezett magánszemély nem rendelkezik lakóhellyel azon a településen, ahol a munkahelye van.

A módosítás alapján abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak a munkásszálláson történő elhelyezés, ha a munkavállaló rendelkezik lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával, azon a településen, ahol a munkahelye van.

Kiegészül továbbá a munkásszállás fogalma, mely szerint a munkásszálláson történő elszállásolással esik egy tekintet alá az, amikor a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat, ideértve a szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezést is.

A módosítás egyértelművé teszi, hogy nem része az adómentes juttatásnak az étkezési szolgáltatás biztosítása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3