hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzleti utazásnak álcázott nyaralás: így adóznak az egyes juttatások

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, de a munka ekkor sem áll meg. A munkavégzéssel összefüggő utazás adózási szempontból különös jelentőséggel bír, ugyanis üzleti utazás költségeit abban az esetben lehet adó megfizetése nélkül elszámolni, ha az utazás nem a magánszemély személyes vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint üzleti utazásnak az a kifizető tevékenységével összefüggő utazás tekinthető, amelynél a vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján megállapítható, hogy az utazás nem látszólagos.

A fogalomból is következik, hogy a számlákon kívül nagy jelentőséggel bír a dokumentumok, feljegyzések, levelezések, árajánlatok stb. megőrzése. A cég által finanszírozott utazásoknál a kiküldetés során összegyűjtött bizonylatok könyvelésekor döntést kell hozni mely kiadások adómentesek, és melyek után kell adót fizetni, és az sem mindegy, hogy kinek. Ez azt jelenti, hogy a kifizetőnek a kiküldetés elejétől a végéig vizsgálnia kell, hogy a leadott bizonylatok, számlák, a kiküldetés célja, a kiküldetésen felmerülő programok, (üzleti tárgyalás, konferencia, reprezentációs vendéglátás stb.) milyen mértékben valósítja meg a munkavégzést a kifizető tevékenysége érdekében, és milyen arányban tartalmaz szórakoztatást célzó programokat.

Az adókötelezettséget egy képzeletbeli esetből kiindulva vizsgáljuk meg. A munkáltató nyelvtanulás céljából elküldi a dolgozót egy londoni nyelviskolába, mert a munkájához szükséges a nyelvtudás. Az oktatás időtartama három hét, de a munkáltató hozzájárul, hogy azt követően még egy hosszú hétvégét a munkavállaló Angliában tartózkodjon. Az utazás utolsó hetében csatlakozik a munkavállalóhoz a barátja, amiről a munkáltatónak nincs tudomása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen levezetjük, hogy az egyes kiadások (repülőjegy, szállásköltség, oktatás ellenértéke, étkezési kiadás, múzeumi belépő, tömegközlekedés) elszámolhatók-e, és kinek, mennyi adót kell a juttatások után fizetni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Bevétel elhatárolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs