hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzleti utazásnak álcázott nyaralás: így adóznak az egyes juttatások

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, de a munka ekkor sem áll meg. A munkavégzéssel összefüggő utazás adózási szempontból különös jelentőséggel bír, ugyanis üzleti utazás költségeit abban az esetben lehet adó megfizetése nélkül elszámolni, ha az utazás nem a magánszemély személyes vagy családi szükségleteinek kielégítését szolgálja.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint üzleti utazásnak az a kifizető tevékenységével összefüggő utazás tekinthető, amelynél a vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján megállapítható, hogy az utazás nem látszólagos.

A fogalomból is következik, hogy a számlákon kívül nagy jelentőséggel bír a dokumentumok, feljegyzések, levelezések, árajánlatok stb. megőrzése. A cég által finanszírozott utazásoknál a kiküldetés során összegyűjtött bizonylatok könyvelésekor döntést kell hozni mely kiadások adómentesek, és melyek után kell adót fizetni, és az sem mindegy, hogy kinek. Ez azt jelenti, hogy a kifizetőnek a kiküldetés elejétől a végéig vizsgálnia kell, hogy a leadott bizonylatok, számlák, a kiküldetés célja, a kiküldetésen felmerülő programok, (üzleti tárgyalás, konferencia, reprezentációs vendéglátás stb.) milyen mértékben valósítja meg a munkavégzést a kifizető tevékenysége érdekében, és milyen arányban tartalmaz szórakoztatást célzó programokat.

Az adókötelezettséget egy képzeletbeli esetből kiindulva vizsgáljuk meg. A munkáltató nyelvtanulás céljából elküldi a dolgozót egy londoni nyelviskolába, mert a munkájához szükséges a nyelvtudás. Az oktatás időtartama három hét, de a munkáltató hozzájárul, hogy azt követően még egy hosszú hétvégét a munkavállaló Angliában tartózkodjon. Az utazás utolsó hetében csatlakozik a munkavállalóhoz a barátja, amiről a munkáltatónak nincs tudomása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen levezetjük, hogy az egyes kiadások (repülőjegy, szállásköltség, oktatás ellenértéke, étkezési kiadás, múzeumi belépő, tömegközlekedés) elszámolhatók-e, és kinek, mennyi adót kell a juttatások után fizetni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Együttműködési megállapodás 2020

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-ügyvezetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close