hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók, őstermelők, figyelem! Ezekre érdemes ügyelni az év végén

  • Lepsényi Mária adószakértő

Mindkét adózói körnél a jövedelemszámítás fő szabálya a pénzforgalmi szemlélet. Összefoglaltuk a vállalkozói kivéttel, az őstermeléssel és a nyilvántartásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókat.

Vállalkozói kivét az év végén

Célszerű átgondolnia a jövedelmét vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint megállapító   egyéni vállalkozónak, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelme, vagy e jövedelem utáni adó a 2020-as évre.

Ha nincs elegendő összevonandó jövedelme, akkor lehetősége van arra, hogy vállalkozói kivétet vegyen fel, amit a költségei között elszámolhat. A vállalkozói kivét összege önálló tevékenységből származó összevonandó jövedelemnek minősül, amivel szemben már további költség nem számolható el.

A vállalkozói kivét a négy gyermekes anyákat megillető kedvezmény, első házasokat megillető kedvezmény, családi kedvezmény és – a biztosított egyéni vállalkozó esetében – családi járulékkedvezmény érvényesítésének alapjául szolgál. Ebből következően érdemes áttekinteni, hogy szükség van-e még vállalkozói kivétre, amennyiben azt más arra jogosult még nem érvényesítette, vagy nem tudta érvényesíteni és nincs más összevonás alá eső jövedelme a magánszemélynek.

Szükség lehet a vállalkozói kivétre akkor is, ha az egyéni vállalkozónak például önkéntes pénztári vagy nyugdíjbiztosítási befizetése van, illetve, ha a NYESZ_R számlára fizetett be. Ebben az esetben a befizetett összegre tekintettel csak az összevonandó jövedelmek után ténylegesen fizetendő adóból lehet rendelkezni az Ez a helyzet akkor is, ha adózót személyi kedvezmény illeti meg.

A személyi kedvezmény is az összevonandó jövedelmek adójából érvényesíthető.

A vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak figyelnie érdemes azt is, hogy a tárgyévi egyéni vállalkozásból származó jövedelme elérte-e a jövedelem-minimumot (elvárt adóalapot).

Abban az esetben, ha a jövedelem nem éri el az elvárt adóalapot, akkor adózónak az elvárt adóalap után kell a vállalkozói személyi jövedelemadót megállapítania, amennyiben annak megállapítása alól nem mentesített, vagy nem él nyilatkozattételi jogával.

Az elvárt adóalap megállapítására kötelezett egyéni vállalkozó esetében ugyanakkor megfontolandó, hogy milyen összegű vállalkozói kivétet könyvel el a költségek között, mivel előfordulhat, hogy a magas összegű vállalkozói kivét miatt kell az elvárt adóalap után adóznia.

Ahhoz, hogy a vállalkozói kivét összege a kedvezményeknél figyelembe vehető legyen, azt legkésőbb december 31-éig ki kell venni, vagyis a negyedik negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettségnél erre is ügyelni kell.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy mire érdemes figyelni az őstermelőknek, mit kell tudni a leltározásról és a különböző nyilvántartásokról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs