hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amerikából kiküldött magánszemély adózása Magyarországon 2024-ben

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az Amerikai Egyesült Államokból kiküldöttként Magyarországon dolgozó magánszemély szja-kötelezettségét foglaljuk össze, különös tekintettel arra, hogy 2024-től nincs kettős adózást kizáró egyezmény, mely a magyar rendelkezéseket felülírná. Vajon mi változott ez évtől? Mire kell figyelni a fogadó magyar társaságnak, vagy a magyar adótanácsadónak, könyvelőnek, amikor a magánszemély adókötelezettségét megállapítja?

Egy példa alapján tekintsük át az idevonatkozó rendelkezéseket!

A magánszemély külföldi jogviszony alapján Magyarországon kiküldetésben dolgozik, a munkabért az amerikai munkaadó utalja, a magánszemély az amerikai ingatlanját a kiküldetés idején kiadja, és amerikai befektetésekkel rendelkezik.

A külföldi magánszemély adókötelezettségével kapcsolatos adminisztráció lényegesen bonyolultabb, ha a magánszemély egy külföldi munkáltatóval fennálló jogviszony alapján például kiküldetésben végez munkát Magyarországon. Ez abból ered, hogy magyar munkaviszony létesítésekor a magyar munkáltató a foglalkoztatással összefüggésben szinte minden adózási terhet levesz a munkavállaló válláról, miközben, ha a jövedelem külföldről érkezik, akkor az adót a magánszemélynek kell megfizetnie, mivel a külföldi munkáltató/kifizető nem minősül az adózás rendjéről szóló törvény (a továbbiakban: Art.) rendelkezései szerint kifizetőnek.

Az Amerikába kiküldött magánszemély adózásáról itt olvashat!

A magyar adókötelezettség vizsgálatakor szükséges megállapítani a magánszemély adóügyi illetőségét, valamint a jövedelemszerzés helyét.

Az illetőség azért fontos, mert az szja-törvény 2. § (4) bekezdése értelmében egy belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége az összes bevételére kiterjed, függetlenül attól, hogy a bevétel honnan származik. Ezt nevezzük teljeskörű adókötelezettségnek. Külföldi illetőség esetén viszont csak a Magyarországról származó jövedelmek után kell magyar szja-t fizetni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletesen ismertetjük, hogy az illetőség és a jövedelemszerzés helye alapján hogyan kell adóznia a Magyarországra kiküldött amerikainak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink