Kiküldetésben Amerikában – mutatjuk, milyen fő szabályokra kell figyelni

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az Amerikai Egyesült Államokban kiküldetésben dolgozó magánszemély szja-kötelezettségére is hatást gyakorol a kettős adózási egyezmény hiánya. Ugyanakkor különleges figyelmet igényel a járulék megállapítása, mivel a szociális biztonságról szóló egyezmény (tb-egyezmény) továbbra is hatályban maradt. Cikkünkben áttekintjük, hogy 2024-ben milyen főbb jogszabályi összefüggésekre kell figyelni, ha a magyar munkaviszonyban dolgozó magánszemély az Amerikai Egyesült Államok területén végzi a munkát.

A személyijövedelemadó-kötelezettséget kizárólag a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) előírásai alapján kell meghatározni.

A magyar állampolgár adóügyi illetősége magyar kivéve, ha egyidejűleg amerikai állampolgársággal is rendelkezik, és Magyarországon nem rendelkezik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel). A továbbiakban azt az esetet vizsgáljuk, amikor a magánszemély nem kettős állampolgár [Szja tv. 3. § 2. a) pontja].

A magyar állampolgár adókötelezettsége összes bevételére kiterjed, azaz Magyarországon teljeskörű adókötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy a bevételt belföldön, vagy külföldön szerezte és függetlenül attól, hogy a vagyoni értéket Magyarország területére behozta, esetleg más országban elköltötte, vagy ott helyezte el [Szja tv. 2. § (4) bekezdés].

Nem önálló tevékenységből származó jövedelem esetén fő szabályként a jövedelemszerzés helye a tevékenységvégzés szokásos helyének fekvése szerinti állam. Ez azt jelenti, ha például a magánszemély egy magyar munkáltatóval kötött szerződés alapján dolgozik az Amerikai Egyesült Államokban, akkor a jövedelem külföldről származó jövedelemnek tekintendő annak ellenére, hogy azt egy magyar munkáltató fizette ki (3. §. 3.d; pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből részletesen megismerheti azokat a legfrissebb jogszabályi összefüggéseket, amelyeket szem előtt kell tartani, ha a magyar munkaviszonyban dolgozó magánszemély az Amerikai Egyesült Államokban végez munkát.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Fejlesztési tartalék feloldása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3