hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelőleg: amikor minden feladat a magánszemélyre vár

  • Surányi Imréné

Kapcsolódó jogszabályok


Cikkünkből kiderül, melyek azok az esetek, amikor a magánszemélynek kell az adóelőleget megállapítani, bevallani és befizetni.

Ha a magánszemély adóköteles bevétele kifizetőtől származik, csak akkor kell adóelőleget fizetnie, ha nem pénzben juttatott olyan jövedelemről van szó, amelynek adója a magánszemélyt terheli.

Ugyanakkor minden olyan adóköteles bevétel után, amelyet a magánszemély nem kifizetőtől kap, ő maga köteles az adóelőleg megállapítására, megfizetésére, illetve bevallására. Ilyen eset jellemzően az ingatlan magánszemélynek történő bérbeadása (ideértve a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatást is), vagy ha a belföldön adóköteles jövedelem külföldi cégtől, szervezettől származik.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatás juttatása magánszemélynek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy térítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Nyugdíjjárulék

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X