Devizában fennálló kölcsön nyilvántartási árfolyama és könyvelése

  • adozona.hu

Devizában kapott kölcsönt milyen árfolyamon és hogyan könyveljen cégünk? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk devizában kap kölcsönt egy másik kft.-től. Mikrogazdálkodói beszámolót készítünk, ezért az MNB-árfolyamot használjuk. A devizás bank az OTP-nél van. A kölcsön összegéről szerződés készül, ahol a kölcsönadó cég meghatározza, hogy x összegű eurót ad kölcsön meghatározott árfolyamon, plusz jegybanki alapkamat. Kérdésem, milyen árfolyamon és hogyan kell könyvelni.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A mikrogazdálkodói beszámoló készítéséről szóló 398/2012. kormányrendelet 11. § (3), (4) és (6) pontjai alapján a devizában fennálló (kölcsön) kötelezettséget a bekerüléskori (folyósításkori) MNB árfolyamon kell nyilvántartani és ezt a kötelezettséget mérlegfordulónapon nem kell átértékelni.

Továbbá a devizakölcsön-kötelezettség csökkenését (például kölcsöntörlesztéskor, -elengedéskor) főszabály szerint egyedi értékeléssel, könyv szerinti árfolyamon kell elszámolni. Abban az esetben, ha az egyedi értékelés nem lehetséges, akkor a csökkenéseket átlagárfolyamon kell elszámolni.

Mindez azt jelenti, hogy egyrészt a devizakölcsönt nem lehet kimutatni a szerződésben rögzített árfolyamon. Másrészt a devizakölcsön könyv szerinti (forint)értéke a kötelezettségek között a bekerülés napi MNB árfolyamon kerül meghatározásra és a törlesztett kölcsön összeg is – főszabály szerint – ugyanezen az árfolyamon kerül kivezetésre, vagyis a kölcsön törlesztéséhez kapcsolódóan árfolyam-különbözet nem keletkezik.

Ugyanakkor árfolyam-különbözet keletkezhet a kivezetett kölcsön könyv szerinti árfolyama, valamint a devizaszámláról kifizetésre kerülő összeg árfolyama között.

A kormányrendelet valóban nem rendezi az előbbiek szerinti különbözet elszámolását.

Tagadhatatlan, hogy a két árfolyam között különbözet van, amelyet mindenképpen eredményt módosító tételként kell elszámolni. Ezért a devizakölcsön-kötelezettség kiegyenlítésénél indokolt egy árfolyam-különbözeti számlát (3869) a számlatükörbe beépíteni, és ezen ütköztetni a kifizetésre felhasznált deviza – egyedi értékeléssel, illetve átlagárfolyamon meghatározott – könyv szerinti értékét a kiegyenlített devizakötelezettség könyv szerinti árfolyamon számított értékével.

Könyvelése:

  • a devizaszámláról felhasznált deviza könyv szerinti árfolyamon számított értéke: T 3869 – K 386,
  • a kiegyenlített devizakölcsön–kötelezettség szerinti árfolyamon számított értéke: T 4 – K 3869,
  • ha a 3869. számlán tartozik egyenleg marad, azt árfolyamveszteségként (T 8762 – K 3869),
  • ha követel egyenlege marad, azt árfolyamnyereségként (T 3869 – K 9762) kell elszámolni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs