hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen esetben választható mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló?

  • adozona.hu

Az előző évtől eltérően, adott évben 200 millió forint feletti éves árbevételt ért el a társaság. Ebben az esetben egyszerűsített éves beszámoló vagy éves beszámoló választására ad lehetőséget a jogszabály? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Társaságunk egyszerűsített éves beszámolót készít, azonban a 2021. és 2022. évi árbevétel 200 millió forint fölött van (létszám 10 fő alatti), ezért 2022-ben csak éves beszámolót készíthetünk vagy a számviteli törvény 9. § 6. és 8. bekezdése alapján továbbra is lehet az egyszerűsített éves beszámolót készíteni, mivel a 8. bekezdés éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló választását teszi lehetővé?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 9. § (6) bekezdése szerint a mikrogazdálkodói beszámoló készítésének feltétele – többek között – hogy két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő ne haladja meg az alábbi határértéket:

a) a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot,
b) az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt.

Az Szt. 9. § (8) bekezdése szerint, ha a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozó a (6) bekezdés szerinti feltételeknek két egymást követő üzleti évben nem felel meg, akkor a második üzleti évet követő évtől éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót köteles készíteni.

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg.

Ezen előírások alapján a társaságnak akkor kell 2022-ben áttérni egyszerűsített éves beszámoló vagy éves beszámoló készítésre, ha már a 2020. évi beszámolójában is meghaladta két mutatóérték az Szt. 9. § (6) bekezdésében meghatározott értékeket. Ha a 2021. év az első év, amelynek a beszámolójában a három mutató közül kettő meghaladta a feltételül előírt értékeket, akkor a 2023. üzleti évben kell áttérni éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló készítésre.

Természtesen, ha a társaság megfelel az egyszerűsített beszámoló készítésre előírt, az Szt. 9. § (2) bekezdésben előírtaknak és az Szt. 9. (3)–(5) bekezdése nem zárja ki az egyszerűsített éves beszámoló készítésének lehetőségét, akkor a társaság készíthet egyszerűsített éves beszámolót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5