hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készletek selejtezésének dokumentálása

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Milyen esetekben indokolt a selejtezés, és hogyan kell dokumentálni? Ismertetjük a jellemző eseteket.

A vállalkozásoknál viszonylat gyakran felmerül a selejtezés kérdése, dokumentálása, elszámolása. Az Adózóna egyik kérdezője például a következőket írta: „Üdítő, chips, édesség szavatossági lejárat után – ha akció keretében nem tudta értékesíteni az árut az üzlet –, selejtezési jegyzőkönyv alapján kivezeti azt a készletei közül. A könyvelésre selejtezési jegyzőkönyvet küldenek darabszám és érték megjelölésével. A selejtezett árut a készletek közül elkönyveljük egyéb ráfordításként. Kérdésként merül fel, hogy adódik-e egyéb kötelezettség az áru selejtezése kapcsán, ha azt szavatossági idő miatt vezetik ki a könyvekből?”

A kérdésnek legalább két vonatkozása van. Az egyik maga a konkrét áruismereti, illetve fogyasztóvédelmi összefüggés – amely a számviteltől független –, s amellyel kapcsolatban röviden érdemes megjegyezni (anélkül, hogy ennek részleteiben elmerülnénk): eltérő idők jellemezhetnek egy árut, például megkülönböztethetik a fogyaszthatósági időt és a minőségmegőrzési időt, amelyek fontos jellemzői a terméknek, és meghatározóak az értékesítésnél, illetve fogyasztásnál. Tehát előfordulhatnak olyan esetek, hogy bizonyos áru már nem értékesíthető, de mégis hasznosítható. Ezeket az áruismereti sajátosságokat érdemes figyelembe venni.

A második és esetünkben releváns kérdés a számviteli elszámolás. A számviteli törvény nem foglalkozik a selejtezéssel, nem határozza meg annak tartalmát. A törvényben csak az eszközök állományból való kivezetése szerepel, amely bekövetkezhet egyrészt káresemény, másrészt feleslegessé válás miatt. A számviteli törvény foglalkozik viszont a vagyonért való felelősséggel. Ezért a vállalkozásnak a számviteli politikájában, illetve az ennek részét képező szabályzatában szabályozni szükséges a feleslegessé vált (immateriális javak, tárgyi eszközök, készletek) eszközök feltárását (vagyis hogy milyen esetekben válnak feleslegessé) és selejtezését.

A selejtezésre vonatkozó részletes szabályok önálló selejtezési szabályzatban, illetve a leltározási és leltárkészítési szabályzat részeként is kialakíthatók a vállalkozás méretétől, összetettségétől, az eszközállomány nagyságától függően.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben lehetséges, illetve szükséges a selejtezés, továbbá milyen papírmunkábal jár!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Bér és egyéb juttatás kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

40 év munkaviszony utáni jubileum

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close