hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékelemzés a vállalkozásnál – funkcióköltség-vizsgálat, értékoptimalizálás, példával

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Te megvennéd ezt ennyiért? A kérdést egy konferencia szünetében tette fel barátjának egy reklámújság kínálatában elmerült résztvevő. A válasz elsősorban az ár és az ezért kapható érték összevetésével adható meg: vállalkozások szintjén ezt nevezzük értékelemzésnek.

A fenti kérdést feltehetik maguknak a cégtulajdonosok is, legalább akkor (inkább előtte), ha a vevőre hiába váró termékeikkel már tele a raktár. Az, amire szükség van ilyenkor (is), az az értékelemzés – ez szemléletmód, és egyben döntéselőkészítő eljárás is. A lényege az, hogy nemcsak a lehető legolcsóbbat, vagy a lehető legjobbat (terméket, megoldást stb.) kell megkeresni, hanem e pozitívumokat együtt, egymáshoz való viszonyukban kell vizsgálni.

Ez egy vállalkozás számára azt jelenti, hogy a termékei, szolgáltatásai felhasználói számára nyújtott hasznosságát, a teljesítményt, valamint az erőforrás-felhasználást együttesen, összhatásukban kell elemezni. A költségek optimalizálása ugyanis nem azonos feladat a költségek csökkentésével – legalábbis nem öncélúan és mindenáron. Ma már nem csupán az ár vagy csak a minőség a döntő, hanem az érték, azaz a minőség és az ár együtt.

Az Adózóna számvitellel kacsolatos írásait itt, a 2024-es adóváltozásokkal kapcsolatos cikkeket itt olvashatja el. Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Az értékelemzés tehát egy olyan vizsgálati módszer, amely abból indul ki, hogy az emberek (és így természetesen a cég meglévő és potenciális megrendelői) minden döntésüknél egy időpillanatban mérlegelik az elérhető előnyt (minőséget) és az érte hozott áldozatot (költséget).

Azaz a tervező mindig a vevő, fogyasztó, felhasználó, a szolgáltatást igénybevevő igényéből indul ki, és ennek során

• meghatározza az igény-kielégítés szempontjából a szükséges teljesítőképességet, feladatokat, funkciókat,

• vizsgálja, hogy a funkciók milyen tulajdonságokkal, paraméterekkel, illetve költségekkel teljesíthetők,

• keresi, hogy ezeket a funkciókat milyen alternatív megoldásokkal lehet a legkisebb költséggel teljesíteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az értékvizsgálat szakaszai, valamint, hogy mire jó a funkcióköltség-elemzés a funkcióhatékonysági mutató!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31