hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Devizás számlák könyvelése – 2. rész példákkal

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A forinttól eltérő devizában kiállított számlák könyvelése sokszor jelent problémát a könyvelők számára. A nehézséget leginkább az áfatörvény és a számviteli törvény árfolyamokkal kapcsolatos eltérő rendelkezései okozzák.

Írásunk első részéből kiderült: miből adódhat, hogy az általunk kiállított számlákon szereplő áfa szerinti árfolyam eltérhet attól az árfolyamtól, amit a cégünk alkalmaz a gazdasági események számviteli rögzítésében.

Szállítói számlák esetén az árfolyamkülönbségek még fokozottabban jelentkezhetnek, mivel partnerünk az áfa alapjának meghatározásánál korántsem biztos, hogy az MNB-árfolyamot fogja alkalmazni.

Azonban a számviteli törvény ez esetben is lehetővé teszi, hogy pontosan azzal az árfolyammal rögzítsük számvitelileg a könyvekben a szállítói számlákat, mint amely árfolyamot a partner használt. Erről azonban szintén egyértelműen rendelkezni kell a számviteli politikában.

A mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás kötelezően alkalmazza az áfatörvény szerinti MNB-árfolyamot a devizás kötelezettségei forintra történő átszámítása során, ezért mikrogazdálkodóknál sajnos előfordulhat az a helyzet, hogy a szállítói számlák esetében az árfolyamkülönbséggel számolni kell, már azok könyvelése során is.

Ha tehát az egyszerűsített éves beszámolót vagy éves beszámolót készítő vállalkozó a számviteli politikájában egyértelműen rögzíti azt, hogy a devizás áfaalapot tartalmazó kötelezettségek tekintetében az áfatörvény szerinti árfolyamot alkalmazza, akkor a vevő követelésekhez hasonlóan figyelemmel kell lennie arra, hogy bizonyos szállítói kötelezettségek esetén az áfabeli teljesítés napja eltér a számviteli teljesítés napjától.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Gyűjtőszámla euróban – melyik árfolyam a helyes?", valamint "Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban" című írásait is!

Szintén tekintettel kell lenni arra, hogy bizonyos szállítói teljesítések esetén a számlát befogadó vállalkozás köteles a fizetendő áfa megállapítására, melynek dátuma ugyancsak eltérhet a számviteli teljesítés napjától. Az alábbi esetekre kell figyelemmel lenni:

» időszaki elszámolású ügyletek,

» közösségi termékbeszerzés,

» belföldi fordított áfa hatálya alá tartozó termékbeszerzés, szolgáltatás igénybe vétele.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kell eljárni a fenti esetekben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close